Експерт: Купувати китайську гречку не було сенсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Купувати китайську гречку не було сенсу

Аграрний ринок
1079
Ніякої доцільності в закупівлі китайської гречки не було, а тому компанію-імпортер треба позбавити права ввозити товар без сплати митного збору. Про це заявив директор компанії Про Агро Микола Верницький.
Раніше генеральний директор компанії-імпортера ТОВ Хліб Інвестбуд Роберт Бровді заявив, що компанія купила гречку для України за власні кошти, а щоб забезпечити роздрібну ціну 17,99 грн/кг, компанія працює в збиток і втрачає на кожній тонні 97 доларів.
"Орієнтуючись на слова Бровді, я роблю висновок про те, що китайська гречка була куплена на власні гроші компанії Хліб Інвестбуд і держава не витратила на це ні копійки, - відзначив Верницький. - В такому разі це особиста справа компанії - за якою ціною вона купила цю гречку і за якою ціною збирається її продавати".
"З іншого боку, нагадаю, що компанії "Хліб Інвестбуд" були надані преференції у вигляді скасування митного збору. Сьогодні очевидно, що ніякої доцільності в проведеній операції немає: вітчизняної гречки на ринку достатньо, а ціна китайської крупи виявилася набагато вищою від задекларованої раніше - 14 грн. за кілограм. Враховуючи це, на мій погляд, було б логічно скасувати преференції і вимагати від "Хліб Інвестбуду" сплати митних платежів", - додав Верницький.
За словами Бровді, Хліб Інвестбуд законтрактував китайську гречку на умовах FOB за ціною 1630 доларів за тонну, з врахуванням доставки і всіх необхідних платежів передпродажна вартість зросла до 2097 доларів за тонну.
"Згідно з даними, публікованими на спеціалізованих сайтах, в провінції Китаю, де Україна купувала гречку, ціни становлять від 400 до 10 тисяч доларів за тонну, - розповіла начальник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА Марія Колесник. - Зрозуміло, що ціна на гречку просто не може перебувати в такому величезному ціновому діапазоні. Велика ймовірність того, що це ті ціни, які китайці готові вказати в контракті. Для порівняння: ціни Камеруну - 200-300 доларів за тонну, ціни в Європі - близько 600 доларів за тонну".
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас