Китайський юань стане конвертованим найближчими роками, упевнені більшість інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китайський юань стане конвертованим найближчими роками, упевнені більшість інвесторів

Валюта
364
На думку інвесторів, опитаних Bloomberg, юань поповнить список резервних валют вже найближчими роками. При цьому багато хто впевнений, що глава КНР Ху Цзіньтао всіляко покращуватиме інвестиційний клімат в країні. Втім, деякі економісти не поділяють оптимізм учасників ринку і вважають, що перетворення юаня на резервну валюту станеться не так швидко, оскільки несе ризики для світової економіки.
57% з опитаних 1263 клієнтів Bloomberg, які є інвесторами, трейдерами і аналітиками, заявили, що юань може стати конвертованим вже протягом найближчих п'яти років. При цьому 19% респондентів вважають, що в цей період він приєднається до долара США, ієни і євро в ролі резервної валюти. Ще 31% опитаних вважають, що юань стане однією з резервних валют в найближче десятиліття. І лише 15% сумніваються в тому, що китайська валюта зможе взагалі будь-коли конкурувати з доларом, євро і ієною. При цьому трохи більше половини учасників опитування (51%) упевнені в тому, що влада КНР на чолі з Ху Цзіньтао зробить все можливе для підтримки інвесторів.
Перетворення юаня на конвертовану валюту буде однією з найбільших політичних змін відтоді, як Китай 30 років тому став на шлях ринкової економіки. Цей крок дозволить управляючим фондами вільніше інвестувати в другу за величиною економіку світу. Конвертованість дозволить розблоковувати внутрішні заощадження в розмірі 75,6 трлн юанів (11,6 трлн дол.), що еквівалентно понад 80% ВВП США, відзначає Bloomberg.
Останніми роками Пекін щосили прагне посилити значення національної валюти. Так, в 2009-2010 роках Китай уклав угоди про валютні свопи з Аргентиною, Індонезією, Південною Кореєю, Малайзією, Білорусією, Ісландією, Сінгапуром. Крім того, Китай прагне розширити офшорний ринок юаня в Гонконгу. У 2009 році Пекін дав добро деяким експортерам і імпортерам використовувати юань для продажу і купівлі товарів за кордоном. Декілька нефінансових компаній, у тому числі McDonald’s, Caterpillar і Unilever, отримали від китайської влади дозвіл на випуск облігацій, номінованих в юанях.
"Юань може швидко стати резервною валютою з кількох причин. По-перше, Китай має широкі торговельні зв'язки, і деякі партнери вже почали використовувати юань. По-друге, азіатські торговельні партнери є власниками основної частини світових валютних резервів, і вони готові включити в них юань. Крім того, світові інвестори занепокоєні стосовно майбутнього євро і долара", - сказала РБК daily економіст Chatham House Ванесса Россі.
Втім, на відміну від інвесторів, деякі аналітики, опитані Bloomberg, вважають, що юань не зможе стати повністю конвертованим, оскільки це може призвести до бульбашок у сфері нерухомості й інвестицій, тобто до ризиків для місцевої і світової економіки.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас