Білорусія виробила концепцію управління зовнішнім боргом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія виробила концепцію управління зовнішнім боргом

Валюта
350
В Білорусії затверджена концепція управління валовим зовнішнім боргом, а також план заходів щодо її реалізації. Дане рішення закріплене постановою Ради Міністрів і Національного банку N574/12.
В постанові сказано, що в основу концепції лягли положення національної стратегії стійкого соціально-економічного розвитку Білорусії на період до 2020 року, а також програми діяльності білоруського уряду на 2011-2015 роки і концепція національної безпеки Білорусії.
Концепцією передбачається досягнення наступних цілей: стабілізація зовнішньоторговельної позиції, залучення прямих іноземних інвестицій, нарощення грошової пропозиції з врахуванням дотримання цільових параметрів рівня інфляції і заданого валютного коридору, підтримка жорстких бюджетних обмежень, формування і підтримка на достатньому рівні золотовалютних резервів. У документі наголошується, що досягнення цілей концепції можливе за допомогою збалансованого економічного розвитку і мінімізації диспропорцій в економіці.
Документом передбачено вирішення низки завдань для виконання поставленої мети. Серед поставлених завдань особливо виділено системний аналіз і контроль за станом валового зовнішнього боргу і його складових, організація ефективної взаємодії органів державного управління з системного обліку валового зовнішнього боргу.
Передбачається, що регулювання валового зовнішнього боргу здійснюватиметься Національним банком Білорусії. У постанові наголошується, що непряме регулювання зовнішнього боргу проводитиметься через інструменти валютного контролю і регулювання ліквідності банків, процентну політику, встановлення нормативів безпечного функціонування і управління ризиками.
Планом заходів щодо реалізації концепції передбачається щоквартальне складання звітів про валовий зовнішній борг і прогнозу майбутніх платежів. Передбачається, що дана інформація надходитиме іноземним інвесторам.
З метою подальшого аналізу системи управління валовим зовнішнім боргом і подальшої її модернізації в 2011 році планується залучити міжнародні фінансові організації.
Як повідомляло ІА REGNUM, Нацбанк Білорусії продовжує робити активні зусилля щодо залучення позикових коштів і фактично визнав факт девальвації білоруського рубля, скасувавши з 11 травня обмеження по встановленню банками курсів операцій з купівлі-продажу іноземної валюти з населенням.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас