Київ розвиватиметься вглиб і увись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київ розвиватиметься вглиб і увись

Казна та Політика
249
Стратегія розвитку Києва до 2025 року, що розробляється, передбачає розвиток міста в існуючих межах.
Про це повідомив керівник проекту з розробки стратегії Києва до 2025 року Сергій Перапічка під час третього засідання громадської ради з розробки даного документа, пише УНІАН.
Керівник проекту озвучив п'ять принципів стійкого територіального розвитку міста, які закладаються в Стратегію розвитку Києва до 2025 року. Серед них - компактність, що передбачає фіксацію території міста в існуючих межах, пріоритет вторинної забудови, сфокусованість на модернізації і розвитку існуючої інфраструктури.
В документі робиться акцент на формуванні міста як культурно-ділового центру, що передбачає реструктуризацію і перепрофілювання промислових зон, які займають близько 20% території столиці, а також розвиток декількох центрів ділової активності (будівництво місць докладання праці на Лівому березі) і збалансований розвиток агломерації (передбачає координування дій з Київською областю).
Ще один принцип - відповідальність перед майбутніми поколіннями - включає відновлення і збереження "старого міста", яке зможе стати привабливим для туризму, забезпечення будівництва об'єктів медичної і спортивної інфраструктури в новій забудові, збереження і збільшення зелених зон.
При цьому передбачається забезпечити плановість і контроль за виконанням стратегії, основним інструментом якої стане генеральний план міста. Прозорість планується забезпечити шляхом створення інформаційної онлайн-системи по об'єктах інвестицій і питаннях містобудування, а також через постійний моніторинг і ведення містобудівного кадастру.
Під час обговорення документа начальник Головного управління містобудування і архітектури КМДА Сергій Целовальник підтримав дані принципи. Він відзначив, що компактність передбачає перебування міста в своїх межах, а нове будівництво пов'язане з великими інвестиціями і розвитком супутньої інфраструктури.
При цьому, на думку головного архітектора Києва, зважаючи на пріоритет вторинної забудови, необхідно йти "углиб, увись і до центру". Він пояснив, що необхідно підвищувати середню поверховість будівель, освоювати території, які були охоронними зонами підприємств, освоювати підземний простір для будівництва паркінгів, тунелів, створювати багаторівневу транспортну інфраструктуру.
У свою чергу начальник Інституту генерального плану Києва Сергій Броневицький вважає, що компактність веде до зменшення витрат на розвиток інфраструктури, але треба враховувати той факт, що населення негативно налаштоване щодо ущільнення забудови. На його думку, окрім 6,5 га промислових зон, в Києві можна використовувати для розвитку і перепрофілювати тисячі гектарів відомчих територій.
Крім того, Броневицький відзначив, що документ має стати локомотивом, який стимулює зміни в законодавстві щодо відселення мешканців з будинків застарілої забудови при реновації.
Під час обговорення проекту також наголошувалося, що стратегію розвитку Києва варто розглядати спільно із стратегією розвитку Київської області.
Нагадаємо, що Київська міська адміністрація в травні закінчить розробку Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року, яку представлять іноземним компаніям, зацікавленим в інвестиціях у Київ.
Для реалізації проекту створений консорціум, в який входять: Фонд "Ефективне управління", консалтингова компанія The Boston Consulting Group (BCG), Інститут економіки і прогнозування НАН України, Інститут демографії і соціальних досліджень НАН України, Центр Разумкова, НДІ соціально-економічного розвитку міста, Інститут генерального плану Києва.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас