Азаров: Україна мінімізує закупки російського газу у II кварталі 2011 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Україна мінімізує закупки російського газу у II кварталі 2011 р

Енергетика
302
З метою економії коштів Кабінет Міністрів України зробив необхідні закупки російського газу у першому кварталі цього року, і майже не буде робити їх у другому кварталі, через щоквартальне подорожчання ціни на блакитне паливо. Про це в інтерв'ю "5 каналу" повідомив прем'єр-міністр України Микола Азаров.
"В наступному півріччі, другому півріччі 2011 р. ми газу будемо купувати значно менше, ніж у першому півріччі, оскільки його ціна зросте. Ми основні закупівлі зробили в I кварталі, а в II кварталі практично не будемо закуповувати газ", - повідомив Азаров.
Нагадаємо, вчора раніше Азаров заявив, що Україна і Російська Федерація розпочали переговори про зміну формули вартості імпортованого російського газу, і Київ, що прагне стримати ріст ціни на паливо, запропонував Москві ввести у формулу ціни вугілля замість газойлю.
12 травня ц.р. заступник начальника департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Міністерства енергетики та вугільної промисловості (Міненерговугілля) України Костянтин Бородін заявив, що ціна російського газу для України в кінці 2011 р. перевищить 400 дол. за 1 тис. куб. м з урахуванням знижки в 100 дол. "Прогнозна ціна для України в III кварталі - 350 дол. за 1 тис. куб. м, в IV (кварталі) - 400 (дол.) і вище з урахуванням знижки", - заявив він.
За словами Бородіна, чинний українсько-російський газовий контракт від 2009 р. "не відповідає останнім змінам на ринку". Крім того, в них відсутні зміни, внесені в аналогічні угоди ВАТ "Газпром" з компаніями європейських країн.
Нагадаємо, в макроекономічному огляді Національного банку України повідомлялося, що ціна на імпортований газ в IV кв. 2011 р. зросте до 333 дол. за тис. куб. м у порівнянні з 256,7 дол. на кінець 2010 р. Також міністр з питань палива та енергетики Юрій Бойко заявляв, що згідно з формулою, ціна на російський газ для України в IV кварталі 2011 р. складе 347 дол. за тис. куб. м.
На початку травня ц.р. прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що за наявності політичної волі сторін можливо добитися перегляду формули утворення ціни газу, що закуповується НАК "Нафтогаз України" у "Газпрому". За його словами, в даний час із-за зростання цін на вуглеводні і зростання експортного мита ціна на газ для України стала "непідйомною".
В т ой же час, на думку міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Бойко, контракти на постачання газу з Росії в Україну можуть бути змінені до кінця літа цього року. Ю.Бойко також додав, що Україна хоче отримати знижку на газ до IV кварталу, коли, як очікується, ціна палива для України зросте, оскільки вона має прив'язку до цін на нафту і збільшується з невеликим запізненням.
Відзначимо, 21 квітня Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна вважає неприйнятною формулу, застосовану для розрахунку ціни на російський газ, і вважає за необхідне знайти в цьому питанні рішення, яке задовольнило б обидві сторони.
Ціна природного газу для України в першому кварталі 2011 р. склала близько 264 дол. за тис. куб. м. Планується, що в 2011 р. Україна закупить в РФ близько 40 млрд куб. м газу відносно 36,5 млрд куб. м в 2010 р. У 2010 р. Україна перерахувала Росії за газ близько 13 млрд дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас