США не визнали ПНР Лівії в якості законного уряду країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США не визнали ПНР Лівії в якості законного уряду країни

Казна та Політика
301
У Вашингтоні в п'ятницю, 13 травня, пройшла зустріч радника Президента США з питань національної безпеки Тома Донілона і представника лівійських повстанців Мухмуда Джабріля. Мова йшла, зокрема, про визнання Сполученими Штатами Перехідної національної ради лівійської опозиції як законного уряду Лівії. Т.Донілон дав зрозуміти, що США поки не готові оголосити про таке рішення. Про це повідомляє радіо "Свобода".
У той же час, як мовиться в заяві адміністрації Президента США, Білий дім визнав легітимність Перехідного національної ради Лівії (ПНР). Згідно із заявою, ПНС розглядається в якості "законного представника лівійського народу".
Відзначимо, Президент США Барак Обама не зустрічався з членами лівійської делегації.
Зустріч відбулася за кілька днів до закінчення 60-денного терміну, що дозволяє армії США брати участь в лівійській кампанії без санкції Конгресу. Обама має намір домогтися продовження термінів перебування збройних сил у Лівії, не дивлячись на скептичний настрій американських парламентаріїв.
Прес-секретар Білого дому Джей Керні в ході спілкування з журналістами не став уточнювати, як саме адміністрація має намір цього домогтися, додавши лише, що станеться це в результаті переговорів з конгресменами.
Зазначимо, що сили НАТО продовжують участь в операції з примусу уряду Каддафі до миру. При цьому офіційні представники Альянсу запевняють, що не ставлять перед собою мети фізичного усунення полковника. Авіа- і ракетні удари по території Лівії стали можливі після того, як Рада Безпеки ООН 17 березня 2011 р. прийняла резолюцію щодо ситуації в цій північноафриканській державі.
Варто також відзначити, що за словами міністра оборони США Роберта Гейтса, США витратили на військову кампанію в Лівії вже близько 750 млн дол. Ця сума була потрібна для фінансування програми США щодо захисту населення Лівії від режиму полковника Муаммара Каддафі.
Нагадаємо, з лютого поточного року в Лівії почалися масові акції протесту проти режиму глави країни М.Каддафі, які переросли у громадянську війну між прихильниками і супротивниками лідера країни.
Поступово армія Каддафі почала брати гору над бунтівниками, проте Рада Безпеки ООН 17 березня 2011 р. прийняла резолюцію, що передбачає введення безпольотною зони над Лівією і відкриває можливість іноземного військового втручання в ситуацію в цій північноафриканській країні. Відразу ж після цього коаліція з ряду європейських країн, а також США і Катару почала завдавати ударів по військових і цивільних стратегічних об'єктах, які знаходяться в руках лівійського уряду.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас