Молдавія з 1 січня 2012 р. замінить нульову ставку податку на прибуток ставкою в 12% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Молдавія з 1 січня 2012 р. замінить нульову ставку податку на прибуток ставкою в 12%

Казна та Політика
220
В Молдавії з 1 січня 2012 р. буде скасована нульова ставка податку на прибуток для юридичних осіб і введена єдина ставка податку на прибуток у розмірі 12%. Про це повідомив прем'єр-міністр Молдавії Володимир Філат, відзначивши, що це робиться для того, щоб забезпечити збір достатніх ресурсів для підтримки впровадження бюджетно-податкової стратегії молдавської влади. Ця стратегія була погоджена з експертами Міжнародного валютного фонду (МВФ) і стане частиною запланованої на 2012 р. масштабної реформи податкової політики для стимулювання припливу інвестицій і забезпечення стійкого економічного зростання, повідомили в молдавському уряді.
За словами Філата, запланований пакет реформ податкової політики республіки, підтриманий експертами МВФ, націлений на впровадження конкурентоздатного, простого, прозорого і справедливого податкового режиму. Зокрема, для заохочення інвестицій реформа передбачає поширення з 1 січня 2012 р. практики повернення податку на додану вартість (ПДВ) на купівлю інвестиційних товарів, що існує зараз в найбільших містах країни - Кишиневі і Бельцах, на всю республіку, а також прискорення амортизації деяких категорій виробничих активів.
Крім того, з 1 січня 2012 р. в країні планується ввести єдиний спрощений податок для підприємств малого і середнього бізнесу в розмірі 4% від їх обороту. Йдеться про компанії з оборотом до 600 тис. леїв (50 тис. дол.) на рік.
На думку глави уряду, прискорення темпу реформ в країні створить сприятливі умови для розвитку бізнесу, поліпшення рівня життя населення, скорочення рівня бідності і досягнення стійкого економічного зростання.
Варто зазначити, що в Молдавії зараз діє нульова ставка податку на прибуток за умови її реінвестування в розвиток виробництва. Податок на прибуток у розмірі 15% стягується в тому випадку, якщо бізнесмен вирішив отримати дивіденди, тобто, припинити самоінвестування, направити кошти на особисте споживання. Нульова ставка податку на прибуток для юридичних осіб введена в Молдавії в 2007 р. разом з амністією капіталу і податковою амністією. Пакет цих економічних реформ був упроваджений в Молдавії за ініціативою тодішнього президента Володимира Вороніна і був направлений на підвищення капіталізації економіки країни, активізацію інвестиційного процесу, зниження інфляції, легалізацію тіньової економіки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас