Апеляція: Moody's, S&P і Fitch не будуть відповідати за втрати інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Апеляція: Moody's, S&P і Fitch не будуть відповідати за втрати інвесторів

Казна та Політика
254
Федеральний апеляційний суд США постановив, що рейтингові агентства Moody's, Standard & Poor's і Fitch не несуть відповідальності за багатомільярдні втрати інвесторів, що вклали кошти в іпотечні облігації.
Нагадаємо, "велика трійка" рейтингових агентств, на думку позивачів, повинна була відповісти за величезні втрати інвесторів, оскільки компанії брали безпосередню участь у створенні ризикованих інструментів. Зокрема, вони консультували своїх клієнтів щодо структурування іпотечних CDO з метою досягнення ними найвищого інвестиційного рейтингу. Повідомляється, що позивачі, до яких увійшли пенсійні фонди штату Вайомінг і Детройта, вклали в покупку іпотечних деривативів близько 155 млрд доларів в період з 2005 по 2007 рік. Велика частина інструментів була створена збанкрутілим на початку кризи інвестбанком Lehman Brothers.
Проте спеціально створена комісія з трьох федеральних суддів дійшла до іншого висновку: компанії не можуть виступати відповідачами, оскільки не є андеррайтерами цих паперів. Таким чином, апеляційний суд підтримав рішення нижчої інстанції. Згідно з американським законом про цінні папери від 1933 року, відповідати перед інвесторами можуть лише сторони, які беруть безпосередню участь у дистрибуції цих активів. Іншими словами, одного тільки сприяння у підготовці інструментів недостатньо для настання відповідальності. "Чинне законодавство обмежує відповідальність осіб, які беруть участь у купівлі, пропозиції або продажу цінних паперів. Якою б не була ця участь - прямою або непрямою, - закон стверджує, що особи, що сприяють підготовці цінних паперів, але не залучені в процес їх продажу, не можуть бути визнані андеррайтерами", - пояснили в суді. Претензії інвесторів з приводу виставлення іпотечних деривативів найвищих рейтингів були також відхилені.
Рейтингові агентства витрачають чимало зусиль на боротьбу з різними юридичними претензіями на свою адресу - розгнівані інвестори подали десятки позовів. Ухвалене судове рішення, впевнені експерти, стане для них гарною підмогою в подальших конфліктах, однак у довгостроковій перспективі воно здатне зіпсувати бізнес представникам "великої трійки". "Складності у вирішенні юридичних суперечок і визначенні винних у випадку масштабних фінансових втрат змусять інвесторів користуватися рейтингами незалежних агентств, внаслідок чого Moody's, Standard & Poor's і Fitch Ratings можуть втратити свою ринкову частку", - заявив президент рейтингового агентства Egan Jones Ratings Шон Іган.
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас