Адресна приватизація перемагає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Адресна приватизація перемагає

Енергетика
874
Як повідомив "ЭИ" один з учасників відкритих парламентських слухань з питань приватизації енергокомпаній, що відбулися в кінці квітня, за підсумками заходу готується проект рекомендацій, який, після затвердження профільним приватизаційним комітетом Верховної Ради, буде переданий на розгляд Кабміну.
"У мене двояке ставлення до цієї приватизації. З одного боку, процес однозначно потрібно завершувати, і в цьому сьогодні вже майже ніхто не сумнівається, навіть багато комуністів. З іншого боку, мене, як експерта, не влаштовує те, що приватизація готується під певних "близьких" учасників, тоді коли в інтересах країни та галузі слід було б залучити максимально широке коло інвесторів", - сказав експерт.
Як відомо, у середу уряд передав Фонду держмайна державні пакети акцій двох теплових енергогенеруючих і дев'яти енергопостачальних компаній, які планується реалізувати на конкурсах у 2011 р. Відповідно до розпорядження Кабміну від 11 квітня цього року, інвесторам будуть запропоновані акції генеруючих компаній "Західенерго" - 45,1% статутного фонду, і "Дніпроенерго" - 25%, а також по 50% "Дніпробленерго", "Вінницяобленерго" та "Закарпаттяобленерго", 46% - "Черкасиобленерго", по 45% - "Крименерго" і "Чернівціобленерго", 40,06% - "Донецькобленерго", 25,99% - "Тернопільобленерго", і 25% - "Київенерго". При цьому держпакет акцій "Черкасиобленерго", ймовірно, буде проданий на біржі.
Як раніше повідомляли "ЭИ" з посиланням на українських експертів фондового ринку, пропозиція до конкурсу 45,1% акцій "Західенерго" і 25% "Дніпроенерго" зі збереженням у власності держави по 25% акцій генкомпаній може викликати інтерес до тендерів тільки з боку одного зацікавленого учасника в особі концерну Ріната Ахметова ДТЕК, який у цьому випадку отримає у власність блокуючі пакети акцій двох генкомпаній. З урахуванням наявності у ДТЕК трьох електростанцій ТОВ "Східенерго", концерн пана Ахметова в результаті може перетворитися на фактичного монополіста, який контролює як мінімум дві третини ринку виробництва електроенергії на ТЕС в Україні. Крім того, ДПЕК має хороші шанси придбати на конкурсі 25-відсотковий пакет "Київенерго" додатково до вже існуючих у власності концерну 40% акцій столичної енергокомпанії.
Як заявив в ході парламентських слухань екс-голова Фонду держмайна Олександр Бондар, конкурси з продажу генеруючих компаній зразка 2011 р. готується під одного учасника в особі ахметівського холдингу СКМ.
"Я вже знаю наперед, хто купить генерацію. У нас буде власник для всієї теплової генерації. Це всім відомо. При цьому у влади не виникає навіть запитання, добре це чи погано. Як тільки голова ФДМ сказав про умови до потенційних учасників конкурсу набувати вітчизняне вугілля, мені стало зрозумілим, хто покупець - це СКМ. Це не ринкова економіка. Це зовсім інша модель побудови держави", - заявив екс-голова ФДМ.
Пан Бондар порівняв підготовку до енергетичної приватизації зразка 2011 р. з підготовкою до конкурсів з продажу обленерго 2001 р., які, як відомо, у підсумку призвели до позитивних для України результатів. Тоді прем'єр Віктор Ющенко особисто керував процесом підготовки, беручи участь в робочих засіданнях з потенційними інвесторами, а також у проведенні road show українських енергокомпаній в Парижі і Лондоні. При цьому, за твердженням екс-глави ФДМ, весь передприватизаційний процес і самі тендери відбувалися максимально прозоро, були чітко виписані всі необхідні процедури і жодного стороннього впливу на приватизацію не було.
"Ситуація 2001 кардинально відрізнялася від нинішньої, в 2011 р.", - підсумував пан Бондар.
За словами президента Енергетичної асоціації України Василя Котка, перед проведенням конкурсів 2001 р. в Україні більше року були більше десяти великих закордонних енергокомпаній, які ретельно вивчали характеристики обленерго, специфіку енергетичної галузі в Україні з її нормативно-правовим полем, а також інвестиційний клімат країни в цілому. Супроводжував підготовку до продажів радник в особі інвестиційного банку Credit Suisse First Boston.
"Зараз же ніхто не може назвати жодного потенційного інвестора", - резюмував пан Котко.
Мабуть, найкращою ілюстрацією того, як відбувається підготовка до приватизації стратегічної базової галузі країни в 2011 р., став виступ на парламентських слуханнях заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Сергія Чеха. Зокрема, за словами заступника міністра, "за даними преси", в конкурсах можуть взяти участь компанії Угорщини, Польщі та Чехії, які мають досвід роботи з Бурштинським півостровом. При цьому пан Чех також заявив про наявність інтересу до вітчизняної енергетики з боку компаній Німеччини, Франції, Італії, присутність яких, втім, в Україні досі не було помічено.
Не дивно, що за результатами парламентських слухань дехто з присутніх експертів "консервативного крила" почали наполягати на припиненні приватизаційних конкурсів, "тим більше, що їх результат вже наперед відомий".
В цілому учасники слухань мають намір, зокрема, рекомендувати уряду до початку конкурсів запровадити системний підхід до проведення приватизації, залучити як радника інвестиційний банк, відмовитися від збереження в держвласності 25-відсоткових пакетів енергокомпаній, врахувати приватизаційний досвід 2001 р., удосконалити нормативно-правову базу, а також впровадити єдину стимулюючу тарифну методологію для обленерго.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас