Мільярдера посадять за інсайд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мільярдера посадять за інсайд

Кримінал
681
Обвинувачам удалося довести, що 53-річний мільярдер, виходець з Шрі-Ланки, заробив щонайменше $63,8 млн. завдяки інформації, незаконно отриманій від топ-менеджерів, банкірів, консультантів і членів рад директорів таких публічних компаній, як Intel, Goldman Sachs, Google, ATI Technologies і Hilton Hotels.
Присяжні визнали його винним за всіми 14 статтями звинувачення, п'ять з яких стосуються злочинної змови, дев'ять - шахрайства з цінними паперами. Після засідання суду Раджаратнам був випущений під заставу $100 млн., і чекатиме виголошення вироку, призначеного на 29 липня 2011 р., під домашнім арештом.
"Сьогоднішнє посилання ясне: є правила і закони, і вони стосуються всіх, незалежно від того, хто ви і скільки у вас грошей. Раджаратнам був в числі кращих і найбільш яскравіших інвесторів - одним з найосвіченіших, успішніших і привілейованих професіоналів в країні. Проте, як і багато інших, він загрузнув в жадності й корупції, які знищили його", - заявив після засідання суду прокурор Манхеттена Пріт Бхарара.
Протягом багатьох років Раджив Раджаратнам був одним з найбільш відомих інвесторів. На піку його кар'єри в 2008 р. під управлінням Galleon Group перебували активи на суму $7 млрд. У 2009 р. Раджаратнам виявився на 559-му місці в списку найзаможніших людей світу журналу Forbes, його особисті статки оцінювалися в $1,3 млрд.
В жовтні 2009 р. мільярдер з гучним скандалом був заарештований. Як пояснили пресі слідчі, за сім років Раджаратнам створив найбільшу в історії США інсайдерську схему. У обмін на "заохочення" керівники американських корпорацій, що торгуються на біржах, зливали йому цінну інформацію до того, як вона ставала публічною.
До числа двох десятків партнерів Раджа Раджаратнама по інсайдерській торгівлі входить глава консалтингової компанії McKinsey Раджат Гупта, який видавав секрети компаній Goldman Sachs і Procter & Gamble, в ради директорів яких він входив.
Наприклад, 23 вересня 2008 р. Гупта брав участь у телефонній конференції, на якій рада директорів банку Goldman Sachs обговорила намір інвестфонду Berkshire Hathaway Уоррена Баффетта інвестувати в банк $5 млрд. Конференція закінчилася о 15:53, після чого Раджат Гупта поклав трубку і набрав телефон Раджаратнама. О 15:57 фонд Galleon придбав 175 тис. акцій Goldman, а наступного дня продав акції банку, що подорожчали на 6,4%, заробивши $900 тис.
Справа Galleon стала першим розслідуванням інсайдерського злочину, для розкриття якого прокурори записували телефонні розмови. Раніше цей метод застосовувався лише в розслідуваннях тяжких кримінальних злочинів. Присяжним пред'явили 45 таємно записаних розмов, які стали головним доказом провини Раджаратнама. Той факт, що суд визнав мільярдера винним за всіма 14 пунктами звинувачення, на думку експертів, призведе до поширення практики прослуховування.
"Успішне використання в суді записів розмов Раджа Раджаратнама змінить правила гри на Уолл-стріт. Слідчі тепер почнуть активніше застосовувати цей метод стосовно інших білих комірців, а компанії почнуть вживати заходи захисту", - коментує ситуацію адвокат Кенет Херзінгер.
В той же час успішне використання записів телефонних розмов у справі Раджа Раджаратнама, за словами колишнього федерального прокурора Ріти Глевін, може ускладнити розслідування інших інсайдерських злочинів.
"Це потужний доказ. Ви не можете заперечувати свої слова, що звучать на плівці. В майбутньому присяжні засідателі бажатимуть почути записи прослуховування телефонів у всіх справах про інсайдерську торгівлю. Якщо таких не буде пред'явлено, сторона звинувачення опиниться в незручному становищі", - міркує пані Глевін.
Раджив Раджаратнам під час судових слухань більше мовчав, тоді як його адвокати намагалися довести, що він лише сумлінно виконував обов'язки глави хедж-фонду, вивідуючи інформацію, яка вже починала циркулювати по світу великих фінансів. "Це відбувається щодня на Уолл-стріт, і в цьому немає нічого поганого", - пояснив дії свого підзахисного адвокат Джон Доуд.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас