Світова економіка сповільнить зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світова економіка сповільнить зростання

Казна та Політика
212
Очікується, що в країнах з ринком, що формується, і країнах, що розвиваються, економічне зростання на рівні 6,5% значно випереджатиме мляві темпи зростання ВВП країн з розвиненою економікою на рівні 2,5%. Серед чинників, які можуть негативно позначитися на темпах відновлення, згадуються, зокрема, значніше, ніж передбачається нинішнім рівнем цін на ф'ючерсних ринках, підвищення вартості нафти; посилення бюджетних і фінансових проблем в розвинених країнах, особливо в єврозоні, а також перегрів економік, що розвиваються.
Інфляція цього року, ймовірно, прискориться до 3,8% зважаючи на загальне пожвавлення економіки і різке зростання цін на біржові товари, проте в 2012 р. вона знов сповільниться до 3%. Цей прогноз, зокрема, передбачає, що сильне підвищення цін на продукти харчування і енергоносії носитиме тимчасовий характер і не спричинить прискорення темпів зростання базових споживчих цін унаслідок виникнення вторинних ефектів, що усуває необхідність в різкому посиленні грошово-кредитної політики, здатному негативно вплинути на економічний підйом.
Проблемні європейські країни, такі як Греція і Португалія, в поточному році переживатимуть спад. МВФ попереджає, що фінансова криза в цих країнах, а також Ірландії, може поширитися на інші країни єврозони і Східну Європу. "Сильні заходи у сфері політики стримали поширення проблем фінансового сектора в рамках країн єврозони, проте "інфекція", що вразила ядро єврозони і що прогресує на інші країни Європи, все ще становить реальний ризик", - сказано в повідомленні.
"Є декілька зон турбулентності сповільнення світового економічного зростання. Перша - Японія, яка втратила близько 2,5% ВВП зважаючи на техногенну катастрофу. Наступна точка ризику - це економіка США з різким зростанням боргів, які досягають близько $14 трлн., 100% ВВП, а також можливим зниженням темпів зростання внутрішнього споживання.
А також Європа. Очікується стискування темпів економічного зростання по периферійних країнах Євросоюзу через великі борги, зокрема, Іспанії, Португалії, Греції, Італії", - сказав виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. За його словами, в особливо критичному стані зараз Греція. "Якщо ця країна виходитиме на міжнародні ринки запозичення, вона має бути готова платити 20% річних. Для прикладу, Україна може позичати під 7-8%", - відзначив експерт.
Основними драйверами зростання світової економіки цього року залишаться економіки, що розвиваються: "Китай має показати близько 10% зростання, Індія - 6-8%. Бразилія буде "драйвить" зростання Латинської Америки - близько 6%. Непогане зростання, схоже, покаже Росія - близько 5%". "На цьому фоні Україна, яка 50% свого ВВП отримує за рахунок експорту продукції, схоже, відчуватиме себе відносно непогано. Але в цілому ці зони ризику можуть негативно впливати і на українську економіку, на стискування нашого експорту, а значить - на потенціал нашого зростання", - додав він.
Раніше російський аналітик агентства "Інвесткафе" Олексій Пухаєв заявив, що підрахунки темпів зростання світового ВВП з боку МВФ не зовсім об'єктивні. За його словами, світовий ВВП будується на досить спірній і грубо узагальненій статистиці, в результаті якої рівень похибки досить високий, "тому поточні цифри навряд чи адекватно відображають реальність, він володіє якісним недоліком першого рівня - недоліком самого розрахунку ВВП". Експерт нагадав, що ВВП не є ідеальним показником розвитку економіки, оскільки даний індикатор враховує лише обсяг доходів і витрат на поліпшення або стабілізацію якості життя, екологічної обстановки і кількості ресурсів в економіці. Проте з’ясувати за допомогою даного параметра розподіл доходів або витрат на душу населення неможливо.
Крім того, відзначає Пухаєв, технічні моменти відходять на другий план, коли мова заходить про інфляцію. "Враховуючи, що маніпуляції з інфляцією стають загальносвітовим трендом, тон якому задають США, що продовжують вливати величезні кошти в ринок, при цьому кажучи про таргетування інфляції і відсутність загрози розкручування інфляційної спіралі, світовий ВВП все більше нагадує надутий показник", - додав він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас