Перший заступник директора-розпорядника МВФ Джон Ліпськи йде у відставку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перший заступник директора-розпорядника МВФ Джон Ліпськи йде у відставку

Казна та Політика
169
Перший заступник директора-розпорядника МВФ американець Джон Ліпськи йде у відставку. Як повідомляє ИТАР-ТАСС, він оголосив, що не буде домагатися призначення на новий термін після завершення п'ятирічного контракту, що закінчується 31 серпня. Після цього до листопадового саміту "великої двадцятки" провідних світових держав він числитиметься спецрадником директора-розпорядника МВФ Домініка Стросс-Кана.
Звільнення Ліпськи дозволить на практиці перевірити, чи залишається в силі традиційна домовленість про закулісний розподіл вищих постів в МВФ і Світовому банку між США і Західною Європою. Відповідно до неї, зокрема, МВФ завжди очолює західноєвропеєць, а першим заступником у нього працює американець. У Світовому банку вищий пост негласно закріплений за США.
Переважна більшість членів цих найбільших міжнародних організацій вважають цю практику несправедливою і шкідливою для справи. На словах і фонд, і Світовий банк вже не раз підтверджували готовність від неї відмовитися. Ось тепер всі й побачать, чи будуть заміну для Ліпськи підбирати за діловими якостями, чи знову "за паспортом". Пошук потенційних претендентів, за повідомленням прес-служби МВФ, вже почався.
Тема заміщення вищих керівних постів в МВФ порушувалася на регулярному брифінгу для журналістів в МВФ і щодо Стросс-Кана. Про нього ходять наполегливі чутки, що він може відмовитися від поста директора-розпорядника МВФ, аби поборотися за президентське крісло у Франції.
На питання про те, чи не постраждає легітимність МВФ, якщо на зміну Стросс-Кану прийде ще якийсь виходець із Старого Світу, офіційний представник МВФ Керолайн Аткінсон прямої відповіді не дала. Вона сказала, що, по-перше, чинний керівник продовжує працювати, а по-друге, що дане питання належить до компетенції не адміністративного апарату, а країн-членів організації. Втім, вона запевнила, що фонд надзвичайно дорожить своєю легітимністю і постійно її зміцнює.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас