Стандартна вимога — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стандартна вимога

Казна та Політика
821
З 2012 року всі страховики і публічні акціонерні товариства будуть зобов'язані надавати звітність на підставі міжнародних стандартів (IFRS). У зв'язку з цим їм доведеться платити за аудит у великих компаніях близько 250 тис. грн. Експерти вважають, що дрібні страховики скористаються можливістю замовити неякісні звіти, що обійдеться їм у рази дешевше.
Всі публічні акціонерні товариства, банки і страхові компанії з 2012 року зобов'язані складати річні звіти за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ; IFRS). Про це йдеться в законопроекті №8194, ухваленому вчора парламентом. Звітність за міжнародними стандартами буде публікуватися на сайтах компаній та в ЗМІ до 30 квітня. Відзначимо, що кредитні установи і зараз, відповідно до закону "Про банки і банківську діяльність", працюють за МСФЗ.
IFRS розроблені IFRS Foundation і IASB, застосовуються до лістингових компаній у двадцяти великих країнах. З 2005 року всі компанії в ЄС, представлені на біржі, повинні мати звіти з IFRS. З 2011 року IFRS введені в Аргентині, Канаді, Південній Кореї, з 2012 року будуть застосовуватися в Індонезії та Мексиці.
Проект закону, крім того, передбачає, що звітувати за новими стандартами будуть і підприємства, які увійдуть до затвердженого урядом спеціальний перелік. Інші компанії самостійно визначать доцільність застосування міжнародних стандартів для складання своїй звітності. Документ не визначає, чи потрібно перерахованим типам підприємств вести облік і за національними стандартами.
Впровадження МСФЗ в Україні передбачалося давно. Ще 24 жовтня 2007 року Кабмін затвердив "Стратегію застосування міжнародних стандартів фінансової звітності в Україні", яка передбачала перехід кредитних установ на МСФЗ з 2010 року. Проте терміни реалізації стратегії переносилися.
Якщо банки готують звіти за МСФЗ у примусовому порядку, то ряд страховиків вже кілька років роблять це добровільно. Генеральний директор Української федерації страхування Галина Третьякова зазначає, що міжнародні стандарти звітності, як правило, використовуються в компаніях з іноземним капіталом. "Перше - це вимога акціонерів. Друге - МСФЗ показує реальну ситуацію в компанії", - пояснив голова правління СК "Українська страхова група" (входить в австрійську Vienna Insurance Group) Павло Нельга.
"Прочитавши звітність за українськими стандартами, ви не отримаєте повного уявлення про діяльність компанії, її платоспроможність, - впевнена пані Третьякова.- МСФЗ дає акціонерові, клієнтові і регулятору уявлення про діяльність компанії в більш широкому спектрі". Поширення вимоги про МСФЗ на публічні акціонерні товариства можна пояснити тим, що вони зобов'язані перебувати в біржовому лістингу. А надання звітності з МСФЗ локальними компаніями, що знаходяться в лістингу, - загальносвітова практика.
Підготовка бухгалтерського звіту за МСФЗ вимагає великих витрат. За словами пана Нельги, аудиторський річний звіт компанії з топ-5 може обійтися страховикові в 500 тис. грн. "Думаю, що міжнародна звітність буде коштувати мінімум $30 тис. (240 тис. грн)", - відзначає він.
В асоціації "Рада незалежних бухгалтерів та аудиторів" повідомили, що якісний аудит проводять близько 25 компаній, хоча на ринку є організації, що видають звіти і за 1,5 тис. грн. В Україні зареєстровано близько 1400 аудиторів у формі юридичних осіб та 800 - фізосіб-СПД. Голова правління асоціації Олена Макеєва вважає, що річний аудит за МСФЗ бажаніше проводити тільки в компанії великої четвірки міжнародних організацій. "Національні не мають належного досвіду і знань. Не виключено, що деякі з них будуть підтверджувати звітність за МСФЗ, але про її якість можна забути", - впевнена вона. За словами керівного партнера компанії Kreston GCG Сергія Атамась, дрібні страховики не будуть користуватися послугами великих аудиторів, а швидше за все будуть підтверджувати звіт у невеликих компаній за 50 тис. грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас