ЄС має намір уточнити правила, що діють в Шенгенській зоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС має намір уточнити правила, що діють в Шенгенській зоні

Казна та Політика
570
Глави МВС країн Євросоюзу на зустрічі в Брюсселі висловилися за зміну правил, що діють в Шенгенській зоні. Приводом стали односторонні дії Данії, яка тимчасово ввела контроль на кордоні з Німеччиною, передає Deutsche Welle.
На минулій в Брюсселі у четвер, 12 квітня, зустрічі більшість учасників запропонували розглянути можливість більш чіткого визначення норм, що виключають одиночні дії окремих держав.
"Було висловлено думку про необхідність захисту і зміцнення шенгенської системи", - заявила після зустрічі комісар ЄС із внутрішніх справ Сесілія Мальмстрем.
За її словами, більшість глав МВС вважають за необхідне більш чітко сформулювати положення, що стосуються тимчасового введення прикордонного контролю в Шенгенській зоні з тим, щоб запобігти одностороннім і не скоординованим діям. Водночас С. Мальмстрем підкреслила, що такі заходи можуть вводитися лише у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Наприклад, у зв'язку з несподіваним припливом біженців або якщо одна з країн ЄС виявиться не в змозі контролювати свої зовнішні кордони.
Глава МВС ФРН Ханс-Петер Фрідріх заявив, що Берлін не в захваті від наміру Данії "знову встановити шлагбаум".
Тим часом данський міністр з розвитку співробітництва Серен Пінн відкинув критику партнерів по ЄС і запевнив, що Копенгаген планує лише проведення окремих цілеспрямованих перевірок і не має наміру повертатися до системи тотального контролю. За його словами, посилення митного режиму не суперечить Шенгенським угодами і є важливою складовою частиною боротьби з міжнародною злочинністю.
Нагадаємо, влада Данії 11 травня ухвалила рішення тимчасово встановити контроль на кордоні для боротьби з нелегальною міграцією. Співробітники правоохоронних органів, міграційної служби та митники будуть здійснювати на спеціальних блокпостах перевірки автомобілів, які в'їжджають на територію країни, також буде проводитися паспортний контроль.
Крім того, у світлі останніх подій у Північній Африці, які призвели до напливу мігрантів до Євросоюзу, Данія вводить нововведення: відтепер усі підозрілі вантажівки, в яких можуть теоретично ховатися нелегали, будуть просвічуватися спеціальним сканером. Контрольні блокпости встановлять на кордонах з Німеччиною і Швецією, а також у гаванях та аеропортах.
Відзначимо, 4 травня Єврокомісія визнала можливість призупинити дію Шенгенської угоди у зв'язку з міграційною ситуацією в країнах Середземномор'я і тимчасово відновити контроль на прикордонних постах країн Євросоюзу (ЄС).
На початку року Італія і Франція зіткнулися з масовим припливом біженців з Тунісу, де в січні 2011 р. був повалений Президент Зін ель-Абіддін бен Алі. Багато мігрантів, які опинилися в Італії, скористалися відсутністю прикордонного контролю всередині Шенгенської зони і попрямували в інші країни ЄС, перш за все до Франції.
Шенгенська угода - угода про скасування паспортно-візового контролю на кордонах ряду держав Європейського союзу, спочатку підписана 14 червня 1985 р. п'ятьма європейськими державами (Бельгією, Нідерландами, Люксембургом, Францією і Німеччиною). Вона набула чинності 26 березня 1995 р., 1 травня 1999 р. була замінена Шенгенським законодавством ЄС.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас