На дефолт Греції очікують 85% інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На дефолт Греції очікують 85% інвесторів

Казна та Політика
885
Все більше інвесторів по всьому світу вважають, що рано чи пізно Греція не зможе розплатитися за своїми боргами і буде змушена оголосити дефолт, свідчать дані опитування, проведеного агентством Bloomberg цього тижня.
85% респондентів очікують на дефолт Греції, при цьому більшість учасників опитування Bloomberg Global Poll дають аналогічний прогноз і для Ірландії з Португалією, які отримали міжнародну фінансову підтримку пізніше, ніж Греція.
Прогноз для всіх трьох країн істотно погіршився з січня цього року.
"Всі ці країни на якомусь етапі збанкрутують. Я не можу навіть уявити сценарій, який дозволить їм вирішити боргові проблеми", - відзначив один з учасників опитування - Вільгельм Шредер з Schroeder Equities GmbH.
Частка респондентів, які пророкують Греції дефолт, збільшилася з січня на 11 відсоткових пунктів, а з червня минулого року - на 12 відсоткових пунктів.
Дефолту Португалії побоюються 59% інвесторів, на початку року таких песимістів було менше половини опитаних, в червні 2010 року - близько третини. Близько 55% прогнозують відмову Ірландії від своїх боргових зобов'язань проти 53% у січні і 17% у червні.
В опитуванні Bloomberg брали участь 1263 інвестора, аналітика і трейдера.
"Ірландії, Португалії та Греції, ймовірно, буде потрібно реструктуризація, - вважає старший економіст Westpac Banking Corp. Джеймс Шаггі. - Їм постійно потрібна буде дедалі більша й більша фінансова підтримка, і в якийсь момент буде схвалено рішення покласти цьому край і змусити кредиторів брати участь в цих витратах".
Всі зусилля влади Греції і Євросоюзу в цілому, а також Міжнародного валютного фонду не змогли переконати інвесторів у життєздатності грецької економіки в умовах боргової кризи. Вартість страхування грецьких боргових зобов'язань від дефолту цього тижня підскочила до рекордного рівня - 1317 базисних пунктів. Прибутковість дворічних облігацій Греції 9 травня піднімалася до історичного максимуму - 25,6%.
Три роки рецесії, висока вартість залучення позикового капіталу і слабкі податкові надходження складно компенсувати оголошеними скороченнями держвидатків в цих країнах.
За даними Статистичного управління Європейського союзу, бюджетний дефіцит Греції за підсумками 2010 року перевищив оцінку уряду країни, 9,4%, і склав 10,5% ВВП. При цьому він істотно скоротився з 15,3% у 2009 році. Заборгованість Греції злетіла до 142,8% ВВП - найвищого рівня в Європі за всі 12 років існування єдиної валюти. Згідно з прогнозами економістів, пік зростання грецького держборгу буде пройдений в 2012 році на позначці 159% ВВП.
Найгірший показник бюджетного дефіциту продемонструвала не Греція, а Ірландія - 32,4% ВВП. Вона ж стала рекордсменом Європи за темпами зростання держборгу, який в 2010 році збільшився на 30,6 відсоткового пункту - до 96,2% ВВП.
Дефіцит бюджету Португалії минулого року склав 9,1%, держборг - 93% ВВП.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас