Янукович шукає винних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович шукає винних

Казна та Політика
1081
Президент Віктор Янукович вважає незадовільними темпи просування в Україні реформ у медичній та освітній галузях, а також у сфері житлово-комунального господарства. "Виконавці (реформ) поки ще не досягли тієї оптимальної швидкості, про яку ми говорили", - заявив глава держави в ході засідання комітету з економічних реформ. Президент підкреслив, що успіх реформи освіти визначить те, чи зможе Україна конкурувати на міжнародних ринках.
Реформа почалася з ухвалення закону про обов'язкову дошкільну освіту для п'ятирічних дітей і після цього забуксувала. Крім того, не вирішені проблеми дефіциту дошкільних закладів та шкільних автобусів. "Розгляньте найближчим часом можливості збільшення закупівлі автобусів вже цього року...
При формуванні бюджету на 2012 р. подумайте, як закрити всю потребу України у шкільних автобусах. 2,5 тис. автобусів - це, на мою думку, оптимальна кількість, і на неї треба орієнтуватися", - звернувся Віктор Янукович до прем'єра Миколи Азарова. При цьому глава держави зазначив, що запропонований Міносвіти законопроект про вищу освіту активізував протестні настрої серед населення.
Найбільше президентської критики отримав голова МОЗ Ілля Ємець. Віктор Янукович посварив профільне відомство за те, що у нього досі немає "чіткого і цілісного розуміння реформи від "А" до "Я". За словами глави держави, ситуація в МОЗ незадовільна: досі до парламенту не подано законопроекти, які повинні послужити основою реформи охорони здоров'я. Міністерство завинило також у тому, що не розробило карту госпітальних округів з урахуванням стану автомобільних доріг. Крім того, відомство Ємця не змогло досягти взаєморозуміння з регіонами і не розробило план з впровадження повноцінного інституту сімейних лікарів.
Президент також відзначив відставання реформи житлово-комунального господарства. Головною недоробкою уряду президент назвав відсутність методики тарифоутворення та низький рівень якості компослуг.
На думку політологів, Микола Азаров не зможе прискорити темпи президентських реформ. Як зазначив у коментарі директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, за підсумками адмінреформи в уряді сформувалося кілька основних груп впливу. А прем'єр Микола Азаров, за його словами, втратив 70% своїх повноважень і є технічним виконавцем, який не може вплинути на темпи проведення реформ.
На думку експерта, це під силу самому Віктору Януковичу. "Якщо президент буде безпосередньо співпрацювати з міністрами, прохати їх виконати те чи інше завдання, або ж, навпаки, пригрозить, то реформи зрушать з місця", - вважає Небоженко. Однак, за прогнозами політолога, з огляду на негативну реакцію населення на проведені владою соціальні і економічні експерименти, в перспективі можна чекати тільки на уповільнення розпочатих перетворень.
Перша причина повільного просування реформ, на думку директора Інституту глобальних стратегій Вадима Карасьова, в тому, що реформ багато, а кошти і сили влади розпорошені по багатьох напрямках. "Реформи повинні здійснюватися по одній-дві на рік. Після того як одна реформа дасть позитивний результат, потрібно приступати до реалізації другої", - вважає експерт. А поки, за його словами, замість того, щоб стати суб'єктами реформ, люди стають їх жертвами. "Для проведення економічних перетворень має бути інший уряд - не консервативний, а реформаторський", - вважає Карасьов. Якщо не відбудуться кадрові зміни, відзначає політолог, то 2011 р. для реформ буде загублений.
На думку економістів, поточний рік найбільш сприятливий для проведення реформ. За підрахунками фахівців ІК Dragon Capital, в 2012 р. темпи економічних перетворень можуть сповільнитися через прийдешні парламентські вибори. Нове "вікно можливостей" відкриється тільки в 2013 р. - за рік до президентських виборів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас