Чи варто сьогодні оформляти кредит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто сьогодні оформляти кредит

Кредит&Депозит
2829
Життя в кредит ніколи не окупиться
Мрія про добробут у середньостатистичного українця досить проста і стандартна: квартира, напхана під зав'язку побутовою технікою, машина і дача. Звичайно, дуже бажано при цьому мати депозити. Однак навіть за гарної зарплати придбати житло або машину без допомоги банку не всім під силу. Які ж плюси і мінуси життя в кредит?
Перший внесок росте як на дріжджах
Життя потенційних позичальників криза розділила на "до" і "після". І якщо раніше практично кожен громадянин міг оформити кредит, то тепер подібна фінпослуга стала для більшості недоступною. Особливо з іпотеки. Обпікшись на неповернення платежів у 2008 році, банки посилили вимоги до потенційних позичальників.
Вікторія Грецька, начальник управління організації та супроводу роздрібного бізнесу Державного експортно-імпортного банку України, розповіла "ВВ" про те, що сьогодні всі фінустанови в першу чергу вимагають підтвердження платоспроможності потенційного позичальника. Наприклад, у 2007-2008 роках можна було показати "мінімалку", а на словах розповісти, скільки отримуєте насправді. Зараз для оформлення позики офіційний заробіток (документально підтверджений) повинен бути не менше трьох-чотирьох тисяч гривень на місяць. Другий критерій - обов'язковий авансовий внесок, що становить мінімум 30% від вартості іпотеки. Втім, за словами Вікторії, у кожної фінустанови своя стратегія кредитування, тому вони виставляють додаткові вимоги, щоб скоротити ризики з неповернення платежів.
- Перший внесок з іпотеки та автокредитуванню дійсно зріс, - пояснює "ВВ" аналітик Олександр Жолудь. - Зараз він становить 30-50% від вартості покупки. Також банки воліють надавати короткочасні позики, тим самим скорочуючи строки їх погашення. Зараз лише деякі фінансові установи дають 20 років на погашення кредиту, а в загальній масі - десять, максимум п'ятнадцять років. Більше того, незважаючи на дозвіл кредитувати фізичних осіб у валюті, банки воліють позичати гривні. В такому разі відсоткові ставки більш високі (в середньому від 14 до 19% річних).
Іпотеку краще оформляти на готове житло
Вивчаючи пропозиції фінансового ринку, експерти рекомендують звернути увагу на термін кредитування та розмір відсоткової ставки. Все просто: чим коротший термін іпотеки і вищий початковий внесок, тим нижча відсоткова ставка. Вона може бути змінною або постійною. Розмір плаваючої ставки змінюється один раз на встановлений банком і погоджений з клієнтом період (квартал, півроку, рік), можливо, навіть у бік збільшення. Тому краще оформляти позику на покупку нерухомості з фіксованою відсотковою ставкою.
За словами Олександра Жолудя, краще не брати кредит, якщо ви не впевнені у своїй платоспроможності незалежно від форс-мажорів. Адже в разі прострочення платежу банк має право відібрати заставу (тобто квартиру) і продати її за заниженою вартістю (як мінімум на 20% нижче за ринкову). Природно, пропаде і квартира, і попередні внески. Але й це не найстрашніше. Олександр пояснив, що, купуючи житло в кредит, ми платимо в 2,5 рази більше від його реальної вартості.
Підрахуйте самі: крім першого внеску, відсотків, які ви будете виплачувати щомісячно, доведеться застрахувати нерухомість (0,4% від вартості квартири), своє життя (0,5% від вартості житла), також сплатити держмито (0,1 % і 1% від вартості нерухомості, яка вказана в договорі купівлі-продажу). Також необхідно перерахувати до Пенсійного фонду 1% від вартості, та й нотаріус не дасть про себе забути: його послуги в середньому обійдуться в $250.
Під час кризи будівництво багатьох об'єктів було заморожено і не відновилося досі. Гроші люди вже вклали, а квартир все немає. Щоб не потрапити в таку ситуацію, експерти рекомендують оформляти іпотеку або на готове житло, або на те, що вже побудовано мінімум на 70%. У забудовника ж варто поцікавитися, який ЖЕК буде вас обслуговувати.
Золоті колеса
Автокредитування дуже популярне в Україні. Про це красномовно говорить збільшення кількості машин на дорогах.
Оформити позику можна як у банку, так і безпосередньо в автосалоні. У салоні швидше, але відсоткові ставки там вище. Зате про видачу кредиту або відмову в ньому ви дізнаєтеся протягом дня (частіше через кілька годин), а у фінустанові доведеться чекати близько чотирьох днів. Початковий внесок (до 30% від загальної суми, але краще, коли є половина вартості машини) тут також необхідний, без нього нараховується ще більш висока відсоткова ставка. Також початковий внесок дасть можливість отримати "кредитні канікули" - нульову ставку в перші роки користування позикою.
Як правило, для оформлення автокредиту необхідно надати паспорт, посвідчення водія, довідку про заробітну плату (як і у випадку іпотеки, офіційний дохід людини не повинен бути нижче трьох-чотирьох тисяч гривень). Заяву встановленого зразка та анкету позичальника заповнюють на місці. У банку також вимагатимуть завірену копію трудової книжки, копію договору з автосалоном. Якщо ж ви вибрали конкретну машину, то також потрібно принести завірену копію техпаспорта автомобіля. Від тих, хто перебуває в офіційному шлюбі, фінансова установа може зажадати письмової згоди (взяти позику на придбання автомобіля) другої половини.
- Жити в кредит невигідно, - впевнений фінансовий аналітик Ерік Найман. - Це дороге задоволення, яке ніколи не окупиться. Тому що новенька машина, виїжджаючи з автосалону, моментально знижується в ціні на кілька тисяч. А переплатити за засіб пересування все одно доведеться. Так, до заявлених 15-20% річних з автокредиту строком до п'яти років потрібно буде оформити страховку власного життя (1-1,5% від вартості машини) і повний пакет КАСКО (6-7% від вартості покупки), плюс комісійні. Автокредитування може стати вигідним тільки у випадку акцій, але і тут не слід забувати, що банк ніколи не буде працювати собі в збиток.
Черевик в розстрочку
Магазини стали традиційною пасткою для потенційних позичальників. Навіть якщо ви прийшли без грошей, просто подивитися на товари, це не означає, що ви підете без покупки. Адже майже у всіх великих маркетах пропонують придбати побутову техніку, електроніку, меблі і навіть взуття на виплат з нульовим внеском. Договір на купівлю речі, що сподобалася оформляється, як правило, на місці. Недарма споживче кредитування в "банківському пирозі" посідає 80%. У результаті ви стаєте щасливим власником телевізора або холодильника, проте за моментальне обслуговування і "здійснення мрій" доведеться розплачуватися високими відсотками - від 32 до 74% на рік.
Так само, як в іпотеці та автокредитуванні, тут важливе офіційне підтвердження зарплати. У цьому разі звернення починають розглядати з офіційного мінімуму, а наступного дня фінустанова винесе вердикт: дають вони вам гроші чи ні. Багато банків пішли назустріч клієнтам: збільшили термін кредитування, знизили обов'язкову до погашення частина позики і зменшили у два рази плату за розгляд претензій клієнта. Але разом з тим підвищилася комісія і розмір штрафу за прострочення платежу.
Щоб отримати споживчий кредит готівкою, потрібно надати в банк паспорт, ідентифікаційний код, довідку про нараховану і виплачену заробітну плату за півроку, копію трудової (контракту або трудової угоди).
Олена Потаєва
За матеріалами:
ВВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас