Парламент списав борги за 13 років між підприємствами ПЕК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент списав борги за 13 років між підприємствами ПЕК

Енергетика
389
Верховна рада провела комплексне списання заборгованості місцевих бюджетів перед підприємствами, які поставляють теплову енергію населенню, між підприємствами паливно-енергетичного комплексу за природний газ і електроенергію, яка утворилася в період з 1997-го по 2010 рік, включаючи пені і штрафи.
За відповідний закон "Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ і електричну енергію" (був внесений до парламенту як законопроект №8351) в цілому сьогодні проголосували 253 народні депутати.
Згідно з пояснювальною запискою до документа, опублікованою на веб-сайті парламенту, заборгованість з пенею і штрафами підприємств теплоенергетики за природний газ перед "Газом України", дочірньої Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", за списуваний період становить 4 мільярди 916 мільйон гривень, борг з пенею і штрафами обл- і міськгазів перед "Газ України" - 7 мільярдів 402 мільйони гривень.
Відповідно до документа в даний період заборгованість обленерго перед ДП "Енергоринок" становить мільярд 8,2 мільйона гривень; заборгованість "Енергоринку" перед НЕК "Укренерго" - 861,4 мільйона гривень, "Енергоринку" перед фондом вітроенергетики - 310,5 мільйона гривень.
В пояснювальній записці відмічено, що причиною зростання заборгованості за природний газ стала реалізація його і теплової енергії за цінами нижче ринкових. У свою чергу, борги за електроенергію виникли через свідомо неефективне ціноутворення, надання не забезпечених джерелами фінансування пільг.
Окрім цього, парламент 263 голосами підтримав зміни до Податкового кодексу (законопроект був внесений до парламенту під №8352), який необхідний до закону про взаємозалік боргів.
Так, згідно з законопроектом №8352, списанню підлягають податкові борги накопичені НАК "Нафтогаз України" (за винятком боргу по ПДВ, який виник при митному оформленні імпортного газу), "Укртрансгазом", "Укргазвидобуванням", "Черноморнафтогазом" і обл-, міськгазами на 1 січня 2011 року. Крім того, списанню підлягають податкові зобов'язання, що виникають у зв'язку з застосуванням механізму списання боргів за газ і електроенергію між підприємствами ПЕК.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас