Україна проведе повне роздержавлення вуглевидобувних підприємств до 2015 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна проведе повне роздержавлення вуглевидобувних підприємств до 2015 року

Казна та Політика
283
Протягом 5 років Україна має намір провести повне роздержавлення вуглевидобувних підприємств країни. Про це заявив журналістам голова Фонду державного майна України (ФДМУ) Олександр Рябченко.
За його словами, залучати інвесторів у вугільну галузь планується як шляхом приватизації державних шахт, так і за рахунок передачі їхнього майна в оренду і концесію. "Інструментарій залучення приватного капіталу у вугільну галузь має бути широким", - заявив Рябченко.
"Якщо дивитися глобально, то концесія - це та ж оренда, тільки на триваліший термін. У обох випадках власник - держава - не міняється. Але при концесії власнику повертається все, що побудував концесіонер, а при оренді повертається лише те, що бралося в оренду", - відзначив чиновник. Крім того, за словами Олександра Рябченка, в майбутньому передані в концесію вуглевидобувні підприємства можуть бути приватизовані.
За оцінками фахівців проекту Європейського Союзу (ЄС) за програмою підтримки вугільного сектора України, в 2011 році Україна може реалізувати 6-10 пілотних проектів із залучення приватного капіталу в держшахти. Експерти ЄС, які працювали в Україні, дійшли до висновку, що якщо до 2015 року в країні не залишиться жодної шахти в державній власності, то вже до 2020 року, обсяг видобутку вугілля в Україні зросте за різними оцінками на 14-35%.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів постановою №443 від 4 квітня дозволив концесію двох вуглевидобувних підприємств "Ровенькиантрацит" і "Свердловантрацит". 11 травня ФДМУ оголосив конкурс на оцінку їх для визначення ринкової вартості.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас