Валюта залишає банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюта залишає банки

Валюта
4012
Насправді активно втрачати готівкову валюту банки почали ще у вересні минулого року. Щомісячні втрати значно перевищували $1 млрд. У першому кварталі 2011 р. з банків пішло в 3,6 рази більше валюти, ніж за аналогічний період минулого року. Про це свідчить статистика регулятора.
У Національному банку поки не знаходять пояснення даної тенденції. На думку керівника групи радників глави НБУ Валерія Литвицького, причинами значного відтоку готівкової валюти за межі банківської системи можуть служити зростання попиту з боку бізнесу на тлі негативних очікувань на наслідки податкової та пенсійної реформ, а також очікувань у контексті дестабілізації валютних і товарних ринків Білорусі.
У будь-якому випадку більшість опитаних експертів упевнені, що відтік ніяк не пов'язаний з панікою населення. Настрої громадян саме зворотні. Швидше за все, тенденція пояснюється масовим відходом бізнесу в тінь напередодні впровадження в Україні Податкового кодексу, а також майбутньої пенсійної реформи. Іншими словами, виною всьому - сірий імпорт, за який підприємці розраховуються готівкою.
Експерт інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал Україна" Анастасія Головач нагадує, що початок тенденції відтоку коштів з банківської системи збігся в часі з активізацією роботи української митниці влітку минулого року. "Фінансово-економічна криза негативно позначилася на споживчому попиті населення, в результаті чого імпорт товарів практично зупинився. Відновлення ж попиту в другій половині 2010 р. активізувало роботу митниці. З цього моменту і почався відтік валюти з банків", - констатує аналітик. На її думку, це свідчить саме про тіньовий характер роботи вітчизняних імпортерів.
Такі стрибки активності покупки валют, нагадує експерт, спостерігалися на початку кризи. З однією лише відмінністю - тоді населення штурмом брало пункти обміну. Зараз же нічого подібного немає. А це може свідчити лише про одне - валюта потрібна бізнесу.
Таким чином, прогнозує пані Головач, до кінця року банківська система може втратити близько $8 млрд.
Про сірий імпорт, як причину всього, що відбувається, говорить і Олександр Жолудь, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень. Однак, як він вважає, це лише одна з причин відтоку валюти з банків. "Ходять чутки, - жартує експерт, - що нова влада воліє брати хабарі в іноземній валюті. От і йдуть з банків гроші, а назад, на депозити, не повертаються".
Втім, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко причиною масової купівлі валюти, крім усього іншого, називає втрату довіри населення до національної валюти. От і намагаються люди убезпечити свої заощадження.
У будь-якому випадку, впевнені експерти, відтік валюти з банків - усього лише частина проблеми і свідчить про наявність корінних дисбалансів в економіці. На тлі обсягів вітчизняного виробництва, які залишаються незначними, активізація споживчого попиту населення неминуче веде до зростання імпорту. І без розвитку виробництва проблему не вирішити. А це вже головний біль не лише Національного банку, а й уряду.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас