"Нафтогаз" знижує збитки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" знижує збитки

Енергетика
286
В I кварталі поточного року "Нафтогаз України" скоротив чистий збиток на 49,5% в порівнянні з аналогічним періодом 2010 р. - до 1,291 млрд. грн. А чистий дохід компанії в січні-березні 2011 р. склав 37,41 млрд. грн., що на 27,7% більше від аналогічного показника в 2010 р. Про це йдеться в квартальному звіті НАК, підготовленому за національними стандартами бухгалтерської звітності, який опублікований в системі розкриття інформації Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку.
Аби підвищити ефективність роботи "Нафтогазу", керівництво компанії цього року провело оптимізацію його оргструктури і скоротило чисельність персоналу. Але експерти упевнені: щоб держхолдинг став приносити прибуток, необхідно його реструктуризувати, виділивши в самостійні господарські одиниці профільні підприємства. Це може позитивно позначитися на роботі вітчизняного нафтогазового сектора. "Свідченням непрозорості підходів у процесі створення НАК є відсутність галузевої і економічної логіки при цьому. Концентрація підприємств нафтогазового сектора під одним холдинговим дахом була спрямована на централізацію фінансових потоків галузі для їх непрозорого розподілу на користь тих чи інших політико-економічних груп впливу", - відзначають автори дослідження "Прозорість доходів нафтогазового сектора України", проведеного центром "Номос" за підтримки фонду "Відродження".
В уряді бачать розвиток компанії інакше. Щоб понизити навантаження на держбюджет, Кабмін планував минулого місяця підвищити тарифи на газ для населення приблизно на 30%, аби покрити фінансовий дефіцит "Нафтогазу, який в 2011 р. має бути скорочений до 8,5 млрд. грн. (близько $1,06 млрд.). Проте згодом від цієї ідеї відмовилися. А голова правління НАК Євгеній Бакулін повідомив про підготовку компанії до реструктуризації. "Ми розглядаємо декілька варіантів. Це і створення спільних підприємств, це і залучення іноземних інвестицій, це і можливий вихід на IPO…",- відзначив глава "Нафтогазу". Рішення про найбільш оптимальний варіант реструктуризації НАК прийматиме Міненерговугілля, після чого питання надійде на обговорення Кабміну. Проте коли це станеться, в "Нафтогазі" поки не прогнозують.
Якщо буде змінена організаційна форма НАК, то це утруднить реалізацію ідеї, ініційованої торік прем'єром РФ Володимиром Путіним, щодо об'єднання активів "Нафтогазу" і "Газпрому". Валерій Голубєв, заступник голови правління "Газпрому", визнає, що ідея уряду Миколи Азарова продати до 25% акцій "Нафтогазу" на одній із західних бірж суперечить планам російської монополії щодо створення спільного підприємства з українським держхолдингом. Втім, багато експертів ставлять в пряму залежність можливі перетворення в "Нафтогазі" з успіхами Кабміну в переговорах з "Газпромом" про нові умови постачань російського газу і гарантії щодо обсягу транзиту газу через українську ГТС.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас