Рада заборонила передавати в спільну діяльність об'єкти, що не підлягають приватизації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада заборонила передавати в спільну діяльність об'єкти, що не підлягають приватизації

Казна та Політика
289
Верховна Рада заборонила передавати в спільну діяльність об'єкти державної власності, що не підлягають приватизації.
За прийняття в цілому законопроекту №5328, розробленого Кабінетом Міністрів, проголосували 279 депутатів при мінімально необхідних 226.
Відповідні зміни парламент вніс до Господарського кодексу.
Крім того, парламент встановив, що в разі внесення державними підприємствами, установами або організаціями майна в спільну діяльність право держвласності на таке майно не припиняється і право спільної власності учасників не виникає.
Доповнивши закон "Про управління об'єктами державної власності", Рада уповноважила Кабмін затверджувати типовий договір про спільну діяльність, стороною якого є суб'єкти господарювання, що належать державі (у тому числі компанії, в статутному фонді яких частка держави перевищує 50%).
Рада також встановила, що Кабмін визначає порядок укладення договорів про спільну діяльність, договорів комісії, доручення і управління майном для тих суб'єктів господарювання, що належать більш ніж наполовину державі, а також порядок проведення аукціонів із залучення інвесторів державними підприємствами, установами і організаціями.
Парламент також встановив, що вартість майна, що вноситься до спільної діяльності, учасником якої є державне підприємство, установа або організація, визначається на підставі незалежної оцінки.
В законі також встановлено, що при укладенні договорів про спільну діяльність розмір частки держсуб'єктів господарювання (у тому числі компаній, в УФ яких державі належить більше 50%), повинен складати більше 50% загального майна учасників спільної діяльності.
Як повідомляло агентство, в першому читанні Рада прийняла даний законопроект в березні 2010 року.
Договори про спільну діяльність найбільш поширені у сфері використання надр і в транспортній галузі.
Внаслідок укладення таких договорів неодноразово спостерігалися факти відчуження державного майна або його неефективного використання.
В серпні 2009 року Мінтрансзв’язку (зараз - Мінінфраструктури) розірвало 17 з 44 договорів про спільну діяльність в морських торговельних портах.
Міністерство пояснювало це тим, що на держпідприємстві, задіяному в спільній діяльності, складно визначити розмір чистого прибутку, оскільки бухгалтерські розрахунки про спільну діяльність проводяться приватними підприємствами.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас