Посуха в Китаї: у центрі країни паралізовано судноплавство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посуха в Китаї: у центрі країни паралізовано судноплавство

Аграрний ринок
658
У Китаї через сильну посуху перервано судноплавство майже по всій річці Янцзи - найважливішої водної артерії центрального регіону, передає ВВС з посиланням на пише державну газету China Daily.
З квітня, коли встановилася сильна спека, на мілководді застрягли більше 700 судів.
За повідомленням влади, в провінції Хубей площа водної поверхні скоротилася на чверть порівняно з минулим роком. Рівень води встановився нижче гігантської греблі "Три ущелини", впавши до найнижчої позначки за останні 50 років.
Проте, деякі експерти вважають, що до зниження рівня води призвело будівництво цієї самої дамби, яка перешкоджає вільному течією річки.
Нагадаємо, навесні 2010 р. в провінції Гуйчжоу (південний захід КНР) від посухи постраждали 13,78 млн чоловік, 3,5 млн людей лишилися без питної води, економічний збиток досяг 1,56 млрд юанів (понад 228 млн доларів ).
Наприкінці літа 2009 р. посуха встановилася в Гуансі-Чжуанському автономному районі, де за місяць випало лише 40% опадів від норми. В загальній складності без доступу до питної води залишилися близько п'яти мільйонів чоловік.
На початку 2009 р. на більшості північних територій країни опадів не було більше 100 днів. А в червні сильна засуха встановилася в Тибетському автономному районі - там в окремих районах дощів не було кілька місяців, в інших рівень опадів на 70-80% нижче за норму.
Однією з основних причин посух в Піднебесній є забруднення повітря промисловими викидами. Вчені дійшли до висновку, що через попадання в дощові хмари зважених часток з промислового диму, розмір крапель води, які утворюються там, на 50% менший за норму. В результаті вони недостатньо важкі для того, щоб випасти на землю. Дослідники стверджують, що з 1956 по 2005 р. через забруднення повітря кількість опадів в КНР скоротилася на 23%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас