Греки рятують свої капітали за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греки рятують свої капітали за кордоном

Казна та Політика
1433
Тривала криза змушує рядових греків рятувати свої заощадження. Не довіряючи місцевим банкам, вони переводять кошти в закордонні фінансові інститути. Деякі економісти не сумніваються, що Греції за будь-якого розвитку подій загрожує колапс банківської системи.
За даними Міністерства фінансів Греції, за останні приблизно півтора року клієнти грецьких банків вивели з них за кордон близько 10% від внесків - 30 млрд євро. Як пише німецьке видання Bild, головним чином грецькі гроші витікають до німецьких банків. У деяких німецьких ощадкасах навіть з'явилася можливість отримати консультацію грецькою мовою. За словами одного з консультантів, кількість клієнтів з Греції постійно зростає, оскільки люди бояться зберігати свої гроші в грецьких банках.
"Це природний наслідок постійних розмов про те, що Греція може відмовитися від євро", - сказав РБК daily аналітик Лондонської школи економіки Том Кірхмайєр.
На думку аналітиків, у випадку виходу країни із зони євро може настати колапс грецьких банків. Як заявив глава німецького інституту Ifo Ханс-Вернер Зінн Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, в цьому випадку населення кинеться в банки, щоб зберегти накопичення в євро, що призведе до банкрутства фінансових установ. Втім, альтернатива, з його точки зору, виглядає анітрохи не більше райдужно. Якщо Греція наважиться на зміну курсу валюти шляхом зниження цін і зарплат, то "банки в цьому випадку також збанкрутують, оскільки фірми стануть банкрутами і не зможуть повернути банкам кредити". Крім того, як пророкує пан Зінн, за такого розвитку сценарію країна опиниться на межі громадянської війни.
Заворушення в Греції, яка вже рік як отримала екстрений кредит від ЄС і МВФ, зараз все ще продовжують лякати інвесторів. Учора вже вдесяте з початку кризи і вдруге з початку цього року в країні пройшов 24-годинний загальний страйк проти заходів економії, оголошених урядом. За оцінками поліції, на вулиці міст вийшли більше 20 тис. чоловік. Держустанови були закриті, не працював громадський транспорт, на кілька годин були скасовані авіарейси. Проти демонстрантів афінська поліція застосувала сльозогінний газ.
Населення на чолі з профспілками виступило проти планів уряду щодо скорочення держвидатків і приватизації з наступним продажем держактивів на загальну суму 76 млрд євро, а також проти підвищення податків. Як заявив учора прем'єр-міністр країни Йоргос Папандреу, уряд має намір затвердити цей план вже наступного тижня. Громадяни країни незадоволені, тому що багато з них і так вже втратили з початку кризи більше 20% свого заробітку. За словами профспілкових лідерів, вжиті минулого року заходи не дали очікуваних результатів, і населення не хоче більше платити за кризу зі своєї кишені. Втім, активність виявилася меншою, ніж очікували профспілки, оскільки люди вже не вірять у те, що протестами можна що-небудь змінити. Одна з профспілок, GENOP, однак, заявила, що не збирається здаватися і має намір провести ще ряд страйків.
Вчорашній страйк призвів до різкого падіння довіри інвесторів до Греції. Дворічні грецькі держоблігації досягли рекордного рівня прибутковості в 26,28%, підвищившись за добу на 110 базисних пунктів.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас