Експерти: Введення механізму хеджування валютних ризиків буде сприяти активізації кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Введення механізму хеджування валютних ризиків буде сприяти активізації кредитування

Валюта
542
Запровадження Національним банком України (НБУ) інструментів хеджування валютних ризиків дозволить збільшити гривневу ліквідність банків, що сприятиме активізації кредитування та підвищення інвестиційної привабливості країни, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".
"Головним позитивним ефектом від проведеної лібералізації буде потужний приплив коштів з боку зовнішнього ринку на наш внутрішній - приплив у вигляді капітальних інвестицій. Це, в свою чергу, стабільно забезпечить країну іноземною валютою і завдяки можливостям проведення операцій своп з Національним банком збільшить гривневу ліквідність і забезпечить зниження відсоткових ставок на внутрішньому ресурсному ринку. Українські банку отримають значно дешевший ресурс, що дасть можливість через запуск кредитування бізнесу оживити купівельну спроможність населення", - вважає заступник голови правління банку "Преміум" (Київ) Андрій Пономарьов.
За його оцінкою, введення інструментів хеджування валютних ризиків буде сприяти поліпшенню інвестиційного клімату в країні, що створить передумови для повернення в Україну коштів з офшорів, а також залучення внутрішніх інвестицій.
Голова правління VAB Банку (Київ) Петро Барон також очікує, що введення механізму валютних свопів сприятиме підвищенню інвестиційної привабливості України.
"Основний позитивний момент, який може бути досягнутий, це досить висока прогнозованість валютних коливань на досить тривалий період. В умовах ще не до кінця подоланої кризи це є сильним аргументом на користь цієї ініціативи. Підприємства, які працюють з експортом та імпортом, стають більш захищеними від курсових коливань, що дає їм більше можливостей в роботі. Підвищення гнучкості і прогностичності на валютному ринку зробить економіку більш прозорою і привабливою для інвестування", - сказав банкір.
Скарбник Укрінбанку (Київ) Олег Бронін також позитивно оцінив ідею введення валютних свопів, зазначивши при цьому важливість рівного доступу для всіх банків до цього фінансового інструменту.
"Механізм валютного свопу має стати для банків ще одним інструментом підтримки ліквідності, який дозволить застрахуватися від коливань валютного курсу, а також отримати додатковий прибуток на диференціалі відсоткових ставок. Однак, чи отримають валютні свопи широке поширення на ринку, буде залежати, перш за все, від того, наскільки активну роль візьме на себе Нацбанк, чи забезпечить він рівний для всіх учасників доступ до цього інструменту", - сказав він.
Бронін також зазначив, що зняття обмежень на купівлю банком валюти в рамках своєї позиції і дозвіл на двостороннє котирування валюти на міжбанку будуть сприяти збільшенню обсягу торгів і підвищення ліквідності міжбанківського валютного ринку, що в результаті забезпечить більш гнучке і справедливе курсоутворення.
За оцінкою аналітиків банку "Форум", лібералізація валютного ринку не призведе до значних курсових коливань.
"З впровадженням зазначених нововведень слід очікувати на збільшення обсягів ринку, також, можливо, посилення волатильності на міжбанківському ринку, однак курсові коливання не повинні стати значними, тому що попит та пропозиція сьогодні доволі збалансовані. Зазначені зміни повинні зробити український міжбанківський ринок більш привабливим інструментом для обслуговування потреб іноземних інвесторів", - вважають аналітики.
Заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" (Київ) Сергій Борисов також прогнозує збільшення волатильності курсу гривні на міжбанківському ринку у зв'язку із заходами Нацбанку щодо його лібералізації.
"Лібералізація питання відкритої валютної позиції дасть можливість банкам оперативно регулювати свою ліквідність, виходячи з власної ліквідності і стану валютного ринку. Валютному ринку це додасть великої динамічності і принесе велику волатильність. Сформується сегмент банків-маркет-мейкерів, у яких норматив відкритої валютної позиції буде давати можливість проводити операції у великих обсягах, і завдяки їм збільшиться ліквідність ринку. Спреди швидше за все звузяться. Наявність свопів з НБУ дасть цінові орієнтири підтримки відкритої валютної позиції", - сказав банкір.
Директор казначейства банку "Хрещатик" (Київ) Олексій Козирєв вважає, що введення механізму хеджування валютних ризиків буде сприяти збільшенню операцій на фондовому ринку.
"Враховуючи значну потребу економіки у прогнозуванні та плануванні валютного курсу, механізм хеджування валютних ризиків необхідний. Маючи котирування по валютних свопів з НБУ, банки та клієнти зможуть прогнозувати курс у середньостроковій перспективі, що дасть можливість залучення значних обсягів іноземних інвестицій на відносно тривалий термін, в першу чергу, за рахунок придбання цінних паперів українських емітентів, ОВДП і облігацій банків", - сказав він.
За оцінкою Козирєва, введення свопів за участю НБУ дасть банкам можливість отримати ще один механізм залучення дещо довгострокового гривневого ресурсу, а також посилить роль облікової ставки як інструменту регулювання ставок на грошово-кредитному ринку України.
Директор казначейства Райффайзен Банку Аваль (Київ) Володимир Кравченко відзначив важливість комплексного підходу при введенні на міжбанку нових фінансових інструментів.
"Вважаю, що намічені заходи повинні реалізовуватися в комплексі. Правильні по суті ініціативи із запуску валютних форвардів, ф'ючерсів та свопів не зможуть бути повною мірою ефективними і призвести до формування повноцінного ринку цих інструментів без вирішення проблеми адекватного врахування відкритої валютної позиції: наразі з розрахунку виключені резерви з валютних кредитів і позабалансові рахунки", - сказав він.
Як повідомлялося, днями НБУ вніс зміни до порядку торгівлі іноземною валютою, дозволивши банкам проводити операції на умовах своп між собою вже з 30 травня поточного року. Валютні свопи дозволені на строк до 365 календарних днів.
Крім того, НБУ знімає торговельні обмеження з банків: якщо раніше кредитно-фінансові установи могли виходити на міжбанк виключно як продавець або як покупець валюти, то змінами їм дозволяється виступати одночасно і як покупця і як продавець.
Поправками до порядку також передбачається, що банки мають право здійснювати власні операції в межах встановлених лімітів відкритої валютної позиції.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас