Білоруському рублю дозволили падати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруському рублю дозволили падати

Казна та Політика
1594
Вчора нацбанк Білорусі (НББ) скасував рекомендаційні обмеження щодо встановлення банками курсів угод з населенням щодо купівлі-продажу іноземної валюти. У повідомленні на сайті НББ вказується, що "дефіцит валютних коштів на даному сегменті ринку склався в березні поточного року в результаті підвищеного попиту громадян на готівкову іноземну валюту для придбання транспортних засобів за кордоном, а також у зв'язку з поширенням різних чуток, які провокують ажіотажну поведінку населення". НББ скасовує з 12 травня обмеження щодо встановлення банками курсів угод з купівлі-продажу іноземної валюти з населенням, раніше встановлені на рівні 2% від офіційного курсу НББ.
Офіційний курс НББ, оголошений на 12 травня, становить 3061 білоруський рубель за долар США і 4400,49 за євро. Втім, на сьогодні найбільші банки Білорусі мають намір продавати долар за курсом близько 4000 білоруських рублів, що відповідає девальвації на 32% від офіційного курсу і трохи нижче за курс "сірого" ринку валюти в Мінську, що становить порядку 4200 білоруських рублів за долар. Відзначимо, поки немає впевненості в тому, що долари в обмінниках Білорусі з'являться: НББ, роблячи наголос на незмінності офіційного курсу білоруського рубля, наполягає на тому, що банки повинні продавати в роздріб валюту, придбану в населення або на міжбанку, де НББ не присутній.
У повідомленні прес-служби НББ стверджується: "Використання ринкових підходів до формування курсу білоруського рубля при здійсненні операцій з фізичними особами дозволить не лише задовольнити попит громадян на іноземну валюту, але й позбавить сенсу подальше активне придбання іноземної валюти населенням для створення заощаджень, яке спостерігалося останнім часом у зв'язку з очікуванням на зміни обмінного курсу". Іншими словами, НББ очікує, що сформований "девальваційний" курс готівкової валюти буде заниженим, надлишок готівкової валюти в населення є, і в перспективі білоруський рубль скоригується вище 4000 білоруських рублів за долар США.
Підстави для цих очікувань у НББ є. Згідно з опублікованими даними про резерви НББ на 1 травня поточного року, за квітень вони не скоротилися, а незначно виросли на $32,1 млн, до $3,795 млрд (втім, до позначки $200 млн скоротилися "інші резерви" НББ, за рахунок продажу яких останніми місяцями багато в чому і відбувалося скорочення резервів центробанку, - компенсуючий ріст продемонстрували золото та інші активи). Крім того, з 8 травня коридор відхилення курсу білоруського рубля від кошика валют розширено з 8% до 12%. Очевидно, центробанк припускає, що в результаті декількох місяців потрясінь на валютному ринку країни офіційний курс, встановлений НББ, біржовий курс і курс готівкової валюти зблизяться і стабілізуються в районі 3400-3600 білоруських рублів за долар - це приблизно відповідає рекомендації місії МВФ в країні на початку 2011 девальвувати білоруський рубль на 20%.
Білоруський банківський експерт Агакерім Гаджієв припускає, що девальвація зайде і далі - рішення НББ буде мати короткостроковий ефект і не зможе зупинити небезпеку обвалу курсу. Так чи інакше, тепер НББ, "відпустив" курс білоруського рубля для населення, доведеться вирішувати набагато складніше завдання - захист резервів, які залишилися в його розпорядженні, від лобістських атак білоруських підприємств, які будуть претендувати на отримання валюти від НББ за офіційним заниженим курсом для погашення валютних кредитів і, відповідно, відстоювати заниження офіційного курсу на якомога довший термін.
Причина рішення НББ зрозуміла. Вчора віце-прем'єр Росії Олексій Кудрін повідомив про нову позицію РФ на переговорах про надання Білорусі міждержавних кредитів. Предметом переговорів були $1 млрд кредиту з федерального бюджету РФ і до $2 млрд - з антикризового фонду ЄврАзЕС. Кудрін пояснив, що російський бюджет кредитувати Білорусь не буде - всі $3 млрд надасть фонд ЄврАзЕС, причому не разово, як передбачалося, а "в 2011-2013 роках".
У ситуації, коли з великою ймовірністю Білорусь отримала б в 2011 році лише $1 млрд, утримувати курс НББ просто не було сенсу - колишню антидевальваційну політику центробанку ця сума не врятувала б. За I квартал резерви НББ скоротилися на 25%, після чого президент Білорусії Олександр Лукашенко заборонив витрачати резерви на задоволення попиту населення, доручивши збільшити їх до кінця року до рівня, достатнього для покриття тримісячного імпорту, - $9-10 млрд. Відзначимо: тепер, після останнього рішення НББ, нема чого квапитися і Росії - до зближення офіційного курсу білоруського рубля з міжбанківським кредити, видані Білорусі, будуть чистою російською субсидією білоруських компаній, що розподіляється НББ.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас