Голова під наглядом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова під наглядом

Казна та Політика
422
Костянтину Грищенку доводиться пояснювати закордонним партнерам причини порушення демократичних стандартів. Напередодні в Стамбулі відбулася зустріч глав зовнішньополітичних відомств усіх 47 країн РЄ, під час якої Україна взяла зобов'язання з головування в цій організації. Міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу відзвітував про виконану роботу Анкари в рамках свого головування і передав повноваження українському колезі Костянтину Грищенку.
Той, в свою чергу, представив пріоритети України на період місії. Київ декларує намір забезпечувати послідовність у досягненні цілей та пріоритетів діяльності організації - зміцненні демократії, забезпеченні верховенства права та захисту прав людини. "Провідна роль у найбільш авторитетної європейської організації у галузі формування та захисту стандартів демократії і прав людини дозволить суттєво зміцнити позиції України в європейському політичному просторі, сприяти успіху євроінтеграції, визначеної президентом Віктором Януковичем як пріоритетне завдання державної політики в усіх галузях", - повідомила прес-служба українського зовнішньополітичного відомства. МЗС підкреслює, що в рамках цієї місії Київ зосередить свою діяльність на захисті прав дітей, прав людини і верховенства права в контексті демократії і стабільності в Європі, зміцненні і розвитку місцевої демократії. Зазначимо, головування в Комітеті міністрів РЄ триватиме по листопад 2011 р., Україну змінить Великобританія.
Між тим домогтися зняття моніторингу Парламентської асамблеї Ради Європи до початку головування Україні не вдалося. Таку можливість не виключав постпред України при РЄ Микола Точицький. За його словами, були прецеденти в РЄ, коли "з окремих держав з трьома невиконаними зобов'язаннями знімали моніторинг, що було політичним рішенням". Сьогодні Україна, по суті, є однією з перших керівних країн в РЄ, яка все ще перебуває під наглядом. Втім, це не забороняється регуляторними документами і не передбачає санкцій у разі невиконання взятих на себе зобов'язань.
Повноцінне виконання обов'язків та зобов'язань, що випливають із членства України в РЄ, передбачає забезпечення незалежності правосуддя та завершення судової реформи, запровадження незалежного самоврядного інституту адвокатури, зміна законів "Про прокуратуру", "Про Службу безпеки України", реформування міліції, ратифікацію ряду міжнародних конвенцій, що захищають права людини. А також удосконалення виборчого законодавства відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, проведення реформи державної та комунальної преси, введення системи бюджетного фінансування політичних партій, прийняття законопроекту № 2450 "Про порядок організації і проведення мирних заходів".
Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що перебування України у статусі країни-голови в Комітеті міністрів РЄ може позитивно відбитися на процесі демократичних перетворень всередині країни. "Як мінімум не буде погіршень. Підвищена відповідальність, яка лягає на керівництво країни, змусить прислухатися до побажань і зауважень з боку країн Євросоюзу", - сказав експерт. Він вважає, що тепер в українського МЗС з'явиться більше можливостей для вирішення чутливого візового питання.
"У даному випадку йдеться про важливу та відповідальну місію, яку дійсно можна використовувати, щоб нагадати про себе і, через активні дії, сприяти більш кращому іміджу країни в цілому", - сказав голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. Він підкреслив, що хоча головування є більше символічною функцією, але припускає наявність важливих координаційних завдань, "які дозволять українській дипломатії грати роль такого собі посередника як у визначенні складної порядку денного на ПАРЄ, так і в інших питаннях взаємодії країн-членів організації". При цьому пан Фесенко не схильний перебільшувати масштаби і роль цієї функції через процедури моніторингу та наявності численних внутрішні проблеми в Україні. Раніше заступник голови комітету Ради з закордонних справ Леонід Кожара (Партія регіонів) заявив, що збереження процедури моніторингу ніяк не позначиться на якості діяльності Києва в Комітеті міністрів РЄ. Він підкреслив, що напередодні парламентських виборів моніторинг піде Україні на користь. Відзначимо, в жовтні 2010 р. ПАРЄ абсолютною більшістю схвалила резолюцію по Україні. В резолюції визнавалися факти тиску на громадянське суспільство з боку СБУ та правоохоронних органів, а також висловлювалася стурбованість, що "непродумані методи, якими влада імплементує реформи, можуть негативно вплинути на ставлення до демократичних засад і, в кінцевому підсумку, на якість самих реформ".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас