Чиновникам пропонують не розмінюватися на дрібниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновникам пропонують не розмінюватися на дрібниці

Казна та Політика
2278
Сьогодні Верховна Рада має намір внести уточнення до ухваленого, але який не набув чинності, президентського закону "Про засади запобігання та протидії корупції". Як кажуть у профільному парламентському комітеті, декларований мінімум витрат чиновників в 50 тис. грн було вказано в документі помилково. Депутати пропонують підвищити його до 150 тис. грн. Внесення змін до вже ухваленого закону, як стверджують представники опозиції, зможе створити передумови для його оскарження в Конституційному суді.
Заява про те, що парламент сьогодні має розглянути зміни до закону "Про засади запобігання та протидії корупції", голова Верховної ради зробив на засіданні погоджувальної ради. "Я прошу голову профільного комітету Валерія Бевза підготувати до розгляду уточнення до закону про протидію корупції, щоб ми його ухвалили і направили на підпис президенту", - сказав спікер Володимир Литвин.
Слід зазначити, що ситуація з ухваленням та набуттям чинності антикорупційного закону помітно відрізняється від звичайної процедури. Законопроект №7487 був ухвалений у другому читанні 15 березня. Через три тижні деякі статті закону, а також його перехідні положення пройшли повторне друге читання, після чого документ був схвалений в цілому, але не відправлений на підпис президенту. Депутати пояснили затримку тим, що профільний комітет, згідно зі ст. 131 регламенту Ради, має доопрацювати неточності щодо рівня декларованого мінімуму витрат чиновників.
Внесення правок до закону стало головною темою вчорашнього засідання парламентського комітету з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією. Голова комітету Валерій Бевз (Компартія) пояснив: "Оскільки в стенограмі вказувалася цифра декларованого мінімуму витрат чиновників в 50 тис. грн, комітету слід затвердити і обґрунтувати цю суму. В свою чергу поріг витрат, які не підлягають декларуванню, встановлено в 150 тис. грн. Він прив'язаний до закону, що стосується відмивання грошей. Цифра в 50 тис. грн схвалена помилково".
- А чому 50 тисяч? Це взято з голови. Я пропоную запропонувати залу дві суми - 150 тис. грн, що обґрунтовано, і 50 тис. грн, - зазначив заступник голови комітету Артем Пшонка (Партія регіонів; ПР).
- Цифра в 50 тис. грн дійсно нелогічна, але я повинен поставити цей варіант на голосування, щоб витримати чистоту процесу, - відповів Бевз і запропонував комітету підтримати норму чинного закону. Єдиним прихильником такого варіанту опинився Іван Вернидубов (ПР), і депутати продовжили дискусію.
Ця цифра - ніщо, дійде до того, що доведеться декларувати покупку телевізора, - обурився народний депутат Олег Новиков ("Наша Україна-Народна самооборона"; НУНС).- Зараз нормальна плазма від 30 тис. грн коштує.
Дискусія затяглася, і Валерій Бевз, який раз у раз поглядав на годинник, запропонував депутатам вийти на каву-брейк у його кабінет.
Та в мене тільки капці 3,5 тис. грн коштують, - кинув на ходу Олександр Бобильов (НУНС).
Втім, перерва не зробила депутатів поступливішими - обґрунтувати поріг для декларування витрат чиновників в 50 тис. грн їм так і не вдалося. "Нехай вирішує зал. Згідно зі статтею 131 закону "Про регламент Верховної Ради", спікер зачитає всі уточнення, і депутати вирішать, підтримувати їх чи ні", - сказав Бевз і закрив засідання. Вже в коридорі кореспондент зустрів першого заступника голови комітету з питань боротьби з оргзлочинністю і корупцією Геннадія Москаля (НУНС).
"Я спеціально не пішов на засідання, щоб не дивитися на це шоу. Комітет не може після остаточного читання законопроекту вносити правки", - сказав депутат. Він також зазначив, що через порушення процедури ухвалення антикорупційний закон можна буде без проблем оскаржити в Конституційному суді. "У них у всіх рило в пуху, тому робиться все, щоб не відправляти закон на підпис президенту", - резюмував Москаль.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас