Ъ: Інфляція не зволікає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Інфляція не зволікає

Казна та Політика
727
Високі темпи зростання цін на продукти харчування і пальне, а також підвищення тарифів на електроенергію забезпечили в квітні збереження істотної інфляційної динаміки. Більшість чинників, що стимулюють підвищення цін, залишаться актуальними і в травні, відзначають експерти, а значить, різкого гальмування інфляції не буде. Враховуючи, що навесні минулого року ціни знижувалися, середньорічна інфляція найближчими місяцями досягне 10-11%.
Базова інфляція сповільнилася з 0,8% в березні до 0,6% в квітні, проте залишається істотно вище показника квітня 2010 року (+0,3%), повідомили вчора в Держстаті. З врахуванням сезонних чинників загальний індекс споживчих цін зберігся на високому рівні - 1,3%, що погіршило його середньорічний показник на 1,7 відсоткового пункту. Таке зростання цін нехарактерне для квітня: з 2003 року лише одного разу - в 2008 році - була відмічена висока інфляція (+3,1%). У 2006 і 2010 роках була зафіксована дефляція, а в 2007 році - нульове зростання цін.
Послуги ЖКГ подорожчали на 1,7% через підвищення тарифів на електроенергію (+15,1%), тоді як гаряча вода подешевшала на 0,5%. Ще одним джерелом інфляції стало подорожчання в квітні бензину на 4,9% (з початку року - на 26%). "Швидше за все в травні зростання цін буде інерційним - вартість пального підніметься на 2-3%, а вже в червні, враховуючи позитивну світову тенденцію, можна буде чекати зниження цін", - спрогнозував директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. Це вже позначилося на транспортних тарифах - вартість послуг автомобільного транспорту в квітні підвищилася на 3,2% (з початку року - вже на 8,4%).
В продовольчому кошику (+1,5%) подорожчали товари, схильні до впливу сезонних чинників: овочі (+6,8%), фрукти (+4%), цукор (+4%) і яйця (+3,2%). Генеральний директор "Українського клубу аграрного бізнесу" Володимир Лапа вже в травні чекає істотного гальмування зростання цін на продукти: "Ціни на яйця почали знижуватися, аналогічно знижуються світові ціни на цукор, і, якщо буде адміністрована квота, це стане помітно на внутрішньому ринку". Сезонне зниження в квітні спостерігалося в сегменті молочної продукції: молоко - на 2,4%, сир і сир - на 1,1%, вершкове масло - на 1,6%. Лапа чекає подальшого зменшення вартості молочних продуктів, а також гальмування зростання цін на овочі і фрукти.
Несподівано в квітні подорожчав хліб (+2,2%), тоді як учасники ринку заявляли, що інтервенції борошна з Аграрного фонду, що почалися в березні, стабілізували ситуацію. "Таке зростання цін пояснюється ситуацією в окремих регіонах, де немає складів Аграрного фонду. Оскільки фонд не має грошей на транспортування, це витрати виробників. Окрім цього, в багатьох регіонах зростання цін на хліб стримувалося, і зараз відбувається корекція", - сказав почесний президент холдингу "Хлібні інвестиції" Юрій Триндюк. За його словами, найближчими місяцями збережуться невеликі темпи зростання цін на хліб через подорожчання енергоносіїв. "Проблема в тому, що всі контракти з Аграрним фондом закінчуються в червні, і незрозуміло, чи вистачить їх запасів до нового урожаю", - уточнив експерт.
Економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська чекає, що середньорічна інфляція, яка зараз досягла 9,4%, за підсумками травня стане двозначною: "Враховуючи, що в II кварталі 2010 року була дефляція, показник середньорічної інфляції зростатиме до липня, досягнувши 11%". У другій половині року Піонтковська чекає на невелике гальмування зростання цін - до 10,5%, що залежить як від майбутнього урожаю зернових, так і від підсумків переговорів з МВФ про підвищення цін на газ для населення і теплокомуненерго.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас