Експерт: Інфляція в травні буде перебувати в межах 1% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Інфляція в травні буде перебувати в межах 1%

Казна та Політика
169
Інфляція в травні буде перебувати в межах 1%. Цьому буде сприяти відсутність зростання цін на послуги ЖКГ. Для цього місяця характерні більш низькі темпи зростання цін на хліб, м'ясо, рибу через зниження попиту на них, а також здешевлення яєць і молочних продуктів.
Однак, незважаючи на очікуване уповільнення інфляції в травні і влітку, ціни восени традиційно почнуть рости більш високими темпами. Заплановане підвищення до кінця року цін на газ і електрику, на думку керівника інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Миколи Івченка, негативно вплине на загальний інфляційний фон. Крім того, зростанню інфляції сприяє подорожчання бензину з початку поточного року на 26,04%.
Очікується, що темпи інфляції в Україні за підсумками року становитимуть 11% проти 9,1% в 2010 році. Інфляції в Україні в квітні склала 1,3%, що на 0,1% менше, ніж у березні. Це підтверджує тенденції останніх років, коли квітневий показник приблизно порівняний з березневим.
У річному вираженні темпи інфляції за період січень-квітень поточного року склали 8,1% проти 7,7% у січні-березні.
Інфляція у квітні була обумовлена ​​підвищенням тарифів на комунальні послуги на 1,7%, зокрема на електроенергію на 15%. Також суттєво подорожчали алкоголь і тютюн - на 1,6%, одяг на і взуття - на 0,2%.
Ціни на продукти харчування і безалкогольні напої (53,46% від всього споживчого кошику за даними на липень 2010 року) минулого місяця підвищилися на 1,5%. На тлі високих інфляційних очікувань у суспільстві, зростання собівартості продукції і низького врожаю зернових минулого року, в квітні продовжили дорожчати хліб і хлібопродукти (2,2%). Також відзначилися зростанням цін м'ясо і риба - на 0,6%, овочі - на 6,8%, фрукти - на 4%, цукор - на 4%. Підвищення вартості овочів і фруктів, пов'язане з традиційним збільшенням попиту на них у цей період. Знижувальний вплив на темпи інфляції у квітні, як відзначає Микола Івченко, зробило зниження цін на молоко і сир - на 2,4% і 1,1% відповідно.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас