Меркель: Німеччина може підтримати кандидатуру Драгі на пост глави ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель: Німеччина може підтримати кандидатуру Драгі на пост глави ЄЦБ

Казна та Політика
158
Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що Німеччина може надати підтримку главі Банку Італії Маріо Драгі як кандидата на пост голови Європейського центрального банку (ЄЦБ).
"Я знаю Маріо Драгі. Він дуже цікава і досвідчена людина. Йому дуже близькі наші ідеї культури стабільності та стійкої економічної політики, - сказала Меркель в інтерв'ю німецькій газеті Die Zeit. - Німеччина може підтримувати його кандидатуру на посаду президента ЄЦБ".
Після того, як Меркель висловилася на підтримку М. Драгі, його обрання можна вважати справою практично вирішеною, відзначає видання, оскільки раніше його кандидатуру підтримали президент Франції Ніколя Саркозі і міністр фінансів Іспанії Олена Сальгадо.
Крім того, з його висуненням згодні Італія, Бельгія та Португалія.
Як очікується, про рішення європейських лідерів щодо нового глави ЄЦБ буде оголошено на саміті в червні.
Раніше експерти і спостерігачі вели гострі дискусії, намагаючись визначити позицію Меркель щодо обрання італійця на пост керівника європейського ЦБ. Відомо, що раніше канцлер і її уряд не горіли бажанням підтримувати .Драгі, однак експерти сходяться на тому, що Німеччині навряд чи вдасться заблокувати його кандидатуру, навіть якщо такий намір є. Для цього необхідно залучити або ще одну з країн "великої четвірки", або до п'яти більш дрібних держав.
Тому за відсутності інших сильних кандидатур Меркель, швидше за все, найближчим часом також підтримає італійця, незважаючи на роздратування, яке такий результат подій викликає серед консервативно налаштованої частини німецького суспільства.
Остаточно схилити чашу терезів на користь Драгі міг саме виступ Саркозі. Експерти відзначають, що, незважаючи на свої сумніви щодо кандидатури Драгі, Меркель може бути змушена поступитися, щоб не псувати відносини з Парижем, який є основним партнером Німеччини в боротьбі з європейською борговою кризою.
Побоювання, які у німецького керівництва викликає Драгі, пов'язані не стільки з його особистими якостями (його цінують і поважають за професіоналізм), скільки з тим, що сама Італія останнім часом все частіше розглядається як одна з потенційних жертв боргової кризи. Наявне у багатьох німців уявлення про Італію як про країну, не здатну або яка не бажає впоратися зі своїми бюджетними та борговими проблемами, може посилити їхню недовіру до єдиної європейської валюти, якщо на чолі ЄЦБ встане італієць.
Втім, експерти вважають, що Меркель може переконати співгромадян у необхідності обрання М. Драгі главою ЄЦБ, роблячи наголос саме на його походженні, яке, можливо, дозволить йому швидше переконати як співвітчизників, так і уряди інших країн півдня Європи вжити більш жорстких заходів для подолання боргових проблем.
Раніше повідомлялося, що ще до недавнього часу Драгі, що у минулому посідав одну з керівних посад в Goldman Sachs, вважався аутсайдером передвиборної гонки, яка почалася близько року тому після призначення глави португальського ЦБ Вітора Констанс віце-президентом ЄЦБ і закінчиться 31 жовтня цього року, коли нинішній глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше покине свій пост.
Головними претендентом на цей пост раніше вважався керівник Бундесбанку Аксель Вебер. Однак після того, як він оголосив про намір достроково залишити свій пост, Вебер автоматично вибув з передвиборної гонки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас