З процедурного питання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З процедурного питання

Казна та Політика
924
Учора в розпорядженні Комерсант-України виявилася копія листа юрфірми "Астерс" главі ДКЦПФР Дмитра Тевельова з проханням відмовити у реєстрації додаткової емісії акцій банку 'Надра' . Керівний партнер юрфірми Олексій Дідковський, що представляє інтереси акціонера банку - кіпрській Manmade Enterprises Ltd (близько 30% акцій), вказав на численні порушення, допущені в ході збільшення капіталу банку на 3,5 млрд грн. 100% емісії викупила австрійська Centralgas Holding AG, підконтрольна бізнесменові Дмитру Фірташу. Згідно з повідомленням "Надра", ця компанія 29 квітня стала власником 89,97% акцій банку, що поки не підтверджено Нацбанком і ДКЦПФР. При цьому інвестфонди East Capital та Silk Route, які, за словами пана Фірташа, хотіли зберегти свої частки, нові акції не купували.
В "Астерс" відзначають, що тимчасовий адміністратор банку неодноразово з порушеннями переносив терміни емісії (див. від 10 і 23 березня). Рішення про збільшення капіталу було схвалене без оголошення та проведення загальних зборів акціонерів, на які адміністратор повинен був запросити нових інвесторів. Адже постанови НБУ про посилення повноважень адміністраторів не позбавляють акціонерів права дізнаватися про дії санатора, щоб визначиться з участю в капіталізації.
Дідковський стверджує, що адміністратор проігнорував звернення Manmade від 16 лютого з проханням ознайомитися, зокрема, з документами додемісії, планом фінансового оздоровлення, проектами договорів з інвесторами. Банк порушив і 30-денний термін надання акціонерам права на участь в емісії: оголошення оприлюднене в бюлетені "Цінні папери" 23 березня, а емісія розпочалася 14 квітня.
Тимчасовий адміністратор "Надра" Валентина Жуковська вчора була недоступна для коментарів. Раніше вона повідомляла, що чинні акціонери мають усі права на купівлю акцій, але не користуються ним. Дідковський говорить, що банк ухиляється від діалогу в інтересах тільки одного інвестора. "У судах відкрито три виробництва, в яких оскаржується законність рішень адміністратора по емісії, - говорить він.- Але процеси необґрунтовано затягуються: або не приходять представники банку, або не надаються необхідні документи для того, щоб завершити емісію, після якої думки міноритарія взагалі не будуть мати значення".
Юристи сумніваються, що ДКЦПФР задовольнить скаргу Manmade, хоча в комісії досить підстав для відмови в реєстрації додемісії. "Процедурні порушення і відсутність зборів акціонерів можуть стати підставою для скасування додаткової емісії", - зазначив партнер юрфірми "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Сергій Алексєєв. За даними джерел, ДКЦПФР планувала сьогодні провести засідання, на якому могла розглянути питання емісії "Надра", але відклала засідання. "Юриспруденції в цьому питанні мало, але комісія може відкласти розгляд збільшення фонду до появи рішення суду про законність дій адміністратора", - вважає партнер юрфірми "ВС і партнери" Володимир Семчук.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас