Цар гори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цар гори

Казна та Політика
1460
Дмитро Фірташ, взявши участь у додатковій емісії акцій банку 'Надра' , завершив давно обговорюваний процес покупки проблемної фінустанови.
Наприкінці квітня Антимонопольний комітет дозволив австрійській компанії Centragas Holding (підконтрольна Дмитру Фірташу - 90% і Івану Фурсіну - 10%) купити більше 50% банку "Надра". Вже на початку травня банк з метою залучення нового стратегічного акціонера провів процедуру збільшення статутного фонду на 3,5 млрд. грн., до 3,9 млрд. грн. Всі 100% акцій додаткової емісії, як і передбачалося, були придбані компанією Centragas Holding. У результаті цього австрійська частка в статутному капіталі українського банку досягла 89,97%.
Експерти вважають, що новий власник банку зможе за рік вирішити його ключові проблеми, пов'язані з поверненням депозитів вкладникам і розчищенням "поганих" активів. Як зазначає голова наглядової ради банку "Центр" Олександр Охріменко, повернення депозитів фізосіб є першочерговим завданням банку. Як тільки процес буде налагоджений, рівень довіри до фінустанови серйозно зросте. При цьому, на думку банкіра, повернення депозитів краще не розтягувати у часі. Тобто необхідно відразу ж пустити енну суму на розрахунки з найбільш агресивними вкладниками, які давно очікували на свої гроші. "Якщо економіка України буде відчувати стале економічне зростання на рівні 5% на рік і більше, а "Надра" забезпечуватися менеджментом, стратегією і капіталом, то банку під силу повернутися до основних гравців сектора як мінімум за рік", - випромінює оптимізм Олександр Вальчишен, керівник аналітичного підрозділу групи компаній "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU). Довіра клієнтів, додає він, повернеться, як тільки банк почне безперебійно обслуговувати депозити. При цьому велика частина активних вкладників, які думають про примноження своїх коштів, дуже скоро забуде про негативну кризову історію фінустанови.
Тому, якщо банк запропонує привабливі умови вкладів, вже протягом року його депозитний портфель почне демонструвати позитивну динаміку. Розділяє райдужні прогнози щодо майбутнього банку "Надра" і екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко. "З новим впливовим інвестором банк може досить швидко розчистити портфель проблемних кредитів, адже несумлінних позичальників почнуть переслідувати жорсткіше", - говорить він. З урахуванням того, що ряд підприємств безпідставно не обслуговують свій борг, левова частка "проблемки" банку в найкоротші терміни може бути переведена в розряд якісних активів.
Втім, поки "Надра" все ще потребує додаткового капіталу для нормального функціонування. І хоча фінансові можливості Дмитра Фірташа не викликають сумнівів у експертів, проте необхідність нових суттєвих вливань може дещо відстрочити повернення банком своїх позицій на ринку. Нагадаємо, що раніше, за оцінками уряду, "Надрам" було потрібно 8,8 млрд. грн. для відновлення життєдіяльності.
Передбачалося, що половину цих коштів внесе держава. Однак, як стверджують обізнані джерела, не виключений варіант того, що в майбутній емісії чинні акціонери банку обійдуться власними силами.
Активи Дмитра Фірташа повняться
Банк "Надра" заснований в 1993 р. До початку 2011 р. найбільшими акціонерами банку "Надра" залишалися Novartik Trading Limited (60,9967%) і Manmade Enterprises Limited (Обидві - Кіпр, 30,7406%).
Співвласник газового трейдера RosUkrEnergo (Швейцарія), власник Group DF (Австрія), український бізнесмен Дмитро Фірташ в травні 2010 р. заявив про готовність інвестувати в банк кошти на паритетних засадах з державою.
Серед компаній, контрольованих Group DF, ключову роль грають:
- Centragas, яка, в свою чергу, володіє 50% акцій швейцарської газорозподільної і газоторгової компанії "Росукренерго";
- EMFESZ, угорська газоторгова компанія і постачальник енергетичних послуг;
- австрійська компанія Zangas, що спеціалізується на будівництві газової інфраструктури;
- OSTCHEM Holding, об'єднує групу хімічних підприємств у Східній і Центральній Європі з виробництва мінеральних добрив, органічних кислот, діоксиду титану й кальцинованої соди.
За даними Нацбанку України, за розміром загальних активів на 1 січня 2011 р. банк "Надра" посідав 11-е місце (22,908 млрд. грн.) серед 175 банків країни.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас