Кабінет міністрів все спрощує — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабінет міністрів все спрощує

Казна та Політика
1641
Перший віце-прем'єр-міністр економрозвитку і торгівлі Андрій Клюєв доручив Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мін'юсту та Державній податковій службі (ДПС) при доопрацюванні до другого читання законопроекту № 8217 "Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів" "опрацювати питання "зняття обмежувальних норм для реєстрації платниками ПДВ "єдиноподатників" і зниження ставки єдиного соціального внеску, повідомила вчора прес-служба Кабінету міністрів. Ці пропозиції надійшли від підприємців 5 травня в ході засідання координаційної ради з розвитку малого та середнього бізнесу.
Відповідно до Податкового кодексу платник єдиного податку не має права реєструватися платником ПДВ. Щоб мати можливість сплати цього податку, підприємцям необхідно перейти на загальну систему оподаткування. Відповідно до ст. 181 і 182 Податкового кодексу, річні обсяги поставок товарів повинні перевищувати 300 тис. грн, а 50% таких операцій - здійснюватиметься з платниками ПДВ.
"Тобто бізнес не може стати платником ПДВ, якщо захоче. Податкова налаштована категорично проти спрощення норми і пояснює це так: вже дуже велика кількість платників, їх складно контролювати, а 'єдиноподатникам' реєстрація ПДВ необхідна тільки для зловживань. Нас як 'сумлінних' взагалі не розглядають", - говорить голова Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Оксана Продан. У ДПС утримуються від коментарів з запропонованим бізнесом нормам. Як повідомили в прес-службі відомства, керівництво тільки вчора отримало відповідне доручення пана Клюєва, і додали: "Глава ДПС Віталій Захарченко доручив підрозділам розглянути це питання, і до кінця тижня ми виробимо позицію".
Бізнес пропонує зменшити ставку єдиного соціального внеску (ОСВ) з 34,7% до 18,1%. "Якщо такої можливості Кабмін не знайде, то буде боротися з вітряними млинами, тому що зарплата в тіні не тому, що бізнесу так подобається, а тому, що він не може платити такі внески", - вважає Продан. За словами заступника міністра соцполітики Василя Надраги, необхідність зниження навантаження на фонд зарплати очевидна, оскільки зараз вона одна з найбільших у світі. Запропонований варіант ставки він не коментував, зазначивши, що міністерство при розрахунку показника буде орієнтуватися на рівень інфляції та обсяг внесків до соцфондів. "Це будуть тільки пропозиції - рішення про зниження ставки ухвалюється парламентом, тому ні про терміни вступу, ні про розмір говорити не можу", - резюмував Надрага.
За словами голови парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталія Хомутинника (Партія регіонів), члени його комітету вже кілька місяців розглядають варіанти зниження ставки ОСВ для малого бізнесу. "Бізнес, що працює на загальній системі, сьогодні сплачує занадто високі податки - понад 50% від прибутку. Тому в проекті змін до кодексу передбачається зниження єдиного соціального внеску до рівня мінімального страхового внеску. Якщо Кабмін виступить з пропозицією переглянути ставку для всіх категорій, ми її розглянемо", - зазначив депутат. Якщо такі пропозиції подасть Кабмін, це гарантує їх ухвалення в сесійній залі, вважає його колега по комітету і фракції Олег Царьов. Втім, підприємці вважають, що це не єдині проблеми.
За словами члена координаційної ради Тетяни Зацерковної, Кабміну необхідно прискорити процес підготовки законопроекту про спрощену систему. "Бізнесу сказали вносити в цей документ свої поправки, але терміни його подання не те що в парламент, а навіть на розгляд до Кабміну не обговорюються", - зазначила вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас