"Укрнафті" висунули серйозний позов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрнафті" висунули серйозний позов

Казна та Політика
899
"Укрнафті" висунутий позов на стягнення понад 454,9 млн. Колишній партнер компанії - Carpatsky Petroleum - вважає незаконним своє виключення зі складу засновників СП "Укркарпатойл". В "Укрнафті" і Міненерго в перспективи позову не вірять, але розгляд, на думку експертів, може зірвати плани з проведення IPO українського нафтодобувника.
Про позов американської Carpatsky Petroleum Corporation до "Укрнафти", поданий до Стокгольмського арбітражу, стало відомо зі звіту українського добувача, опублікованого в кінці квітня. Позивач вимагає стягнути з "Укрнафти" $454,9 млн. У Carpatsky не згодні з виключенням зі складу засновників СП "Укркарпатойл", розповіло високопоставлене джерело в "Укрнафті". За його словами, позов був поданий в березні.
Отримати коментар Carpatsky Petroleum Corporation вчора не вдалося - представництво компанії в Україні закрите, а телефони в США не відповідали.
СП "Укркарпатойл" було створене в 1995 році для розробки Рудовсько-Червонозаводського газоконденсатного родовища. На момент його створення 55% "Укркарпатойл" належало "Укрнафті", 45% - Carpatsky Petroleum Corporation, зареєстрованої в штаті Техас. Але в липні 1996 року компанія була приєднана до Carpatsky Petroleum Corporation, зареєстрованої в штаті Делавер. Остання оголосила себе правонаступником техаської компанії, проте "Укрнафта" оскаржила процедуру правонаступництва в Господарському суді Києва і змогла збільшити свою частку в "Укркарпатойл" до 100%, пояснюють в українські добувачі
У 2010 році СП "Укркарпатойл" видобуло 23 тис. т нафти, що, виходячи з чинних цін, відповідає $19-20 млн. "Укрнафта" - найбільший український добувач нафти. 2010 рік компанія закінчила зі чистим прибутком 2,65 млрд грн, збільшивши чистий дохід більш ніж в два рази, до 20,01 млрд грн. 50% +1 акція "Укрнафти" належить НАК "Нафтогаз України", близько 42% акцій контролюють структури групи "Приват".
У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості вважають, що сума позову "викликає великі сумніви". "Виходячи з щорічного обсягу видобутку СП 'Укркарпатойл', американська компанія вимагає заплатити їй дохід мінімум за 27 років. Тоді коли самі родовища можуть експлуатуватися 12-15 років. Сума взята зі стелі, і тому такий позов дуже сумнівний, - пояснили в міністерстві. - Я думаю, що позов буде легко знятий і ні на що не вплине". Крім того, при створенні СП в ролі третейського суду для вирішення суперечок не було вказано Стокгольмський арбітраж, стверджує джерело в "Укрнафті" "Тому подавати позов в цей арбітраж нерозумно - жоден український суд не підтримає таке рішення", - вважає співрозмовник.
Втім, з цією оцінкою не згодні експерти. "У позивача хороші шанси відсудити принаймні частину збитків", - говорить старший партнер юридичної фірми "Ільяшев і партнери" Роман Марченко. Він нагадує, що в березні 1999 року компанія Norsk Hydro звернулася в Арбітражний суд Стокгольма з заявою щодо своєї незгоди із визнанням українськими судами недійсними договору про створення СП в Україні. В результаті суд наказав Фонду держмайна повернути Norsk Hydro $21,2 млн. Аналогічний позов в тому ж суді виграла в грудні 1999 року кіпрська ТМR Energy.
У Carpatsky вибрали вдалий момент для подачі позову - "Укрнафта" нещодавно оголосила про плани провести IPO на одній із західних бірж, нагадує аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Віталій Шушковський. "Можливо, в Carpatsky розраховують на зговірливість 'Укрнафти', - говорить Шушковський.- Очевидно, що ситуація навколо Кременчуцького НПЗ, з якого свого часу була витіснена 'Татнафта', буде не єдиною проблемою, яку доведеться вирішити акціонерам "Укрнафти" напередодні IPO".
Нагадаємо, в кінці минулого року в Міненерго заявили, що ведуть переговори з групою "Приват" про об'єднання компаній "Укрнафта" і "Укртатнафта" з подальшим виходом на біржу. У грудні минулого року аудиторська компанія PricewaterhouseCoopers почала оцінку майна "Укртатнафти". "Швидше за все 'Укрнафті' доведеться домовлятися з американською компанією. В іншому випадку провести успішне розміщення не вдасться - західні інвестори просто знизять ціну добувача на півмільярда доларів, заклавши ризики програного суду", - погоджується начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас