МВФ прогнозує швидке відновлення Румунії після економічної кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ прогнозує швидке відновлення Румунії після економічної кризи

Казна та Політика
225
Румунія відновлюється після дворічної економічної кризи, заявив журналістам глава делегації Міжнародного валютного фонду в Румунії Джеффрі Френкс.
"Я оптимістично налаштований і вірю в наш прогноз, - сказав він. - Наступного року ми очікуємо на зростання румунської економіки в 1,5%. Позитивні сигнали дасть і внутрішній попит. Немає жодних показників, що вказують на те, що криза продовжиться".
Глава делегації МВФ також висловив задоволення у зв'язку з рішенням уряду Румунії приватизувати відразу кілька державних найбільших компаній, що працюють у сфері енергетики, серед яких "Ромгаз", "Трансгаз" і "Нуклеарелектрика". Разом з тим Френкс, як і раніше наполягає на "реальній реформі" системи оподаткування і тарифної політики. "Зниження податків і ПДВ у Румунії зараз неможливе з урахуванням того, що заходи з боротьби з бюджетним дефіцитом, вжиті урядом, виявилися малоефективними", - підкреслив економіст.
За минулий рік румунська економіка скоротилася на 1,3%, а в 2009 році - на 7%. У травні 2009 року цій найбіднішій країні Євросоюзу була надана дворічна кредитна лінія розміром 20 млрд євро від МВФ, ЄС і Світового банку в обмін на обіцянку Бухареста провести реформи з метою зниження бюджетних витрат. За умовами цієї угоди румунський уряд пообіцяв скоротити дефіцит держбюджету з 6,5% в 2010 році до 4,4% в 2011-му і при цьому не підвищувати пенсії і заробітну плату службовців держсектора, яка була скорочена у минулого року на 25%. Крім того, відповідно до вимог МВФ влада почала реструктуризацію збиткових держпідприємств, чий сумарний борг складає 5% від ВВП країни.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас