Нафтотрейдери заспокоюють, що дефіциту бензину не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтотрейдери заспокоюють, що дефіциту бензину не буде

Енергетика
175
Асоціація "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" не бачить передумов для дестабілізації постачань нафтопродуктів у найближчому майбутньому і протестує проти провокаційних заяв нафтопереробних компаній, зокрема "ТНК-ВР Коммерс", про існування передумов для дефіциту пального в Україні у зв'язку з ремонтом Мозирського НПЗ і проблемами в Росії.
Про це сказано в повідомленні асоціації.
"На відміну від раптових поломок і зупинок Лисичанського НПЗ, ремонт на Мозирському НПЗ є плановим, тобто супроводжується напрацюванням необхідних об'ємів продукту для безперебійного постачання споживачам. А постачання з Росії - мізерні, у зв'язку з чим заходи російського уряду з обмеження експорту бензину не матимуть якихось наслідків для України", - відзначив президент асоціації Леонід Косянчук.
В "Об'єднанні операторів ринку нафтопродуктів України" впевнені, що дефіцит пального в нашій країні може бути викликаний лише двома чинниками, які стали реальними причинами проблем, що спостерігаються сьогодні в РФ.
Перший чинник - реалізація ініціатив з так званої підтримки нафтопереробної галузі (імпортні мита, квотування, ліцензування тощо). Це автоматично обмежить конкуренцію на ринку і уб'є диверсифіковану систему забезпечення України пальним. Саме монопольний лад російського ринку, повністю контрольованого власниками НПЗ, які ведуть, згідно з висновками Федеральної антимонопольної служби Росії, дискримінаційну цінову політику, і обмежує доступ до ресурсу незалежних гравців.
Другий проблемний чинник - посилення державного регулювання цін, що також стало однією з причин зникнення пального на багатьох російських АЗС. Незважаючи на такі очевидні наслідки держрегулювання, Міненерговугілля продовжує "рекомендувати" свідомо нереальні цінові коридори, які в кращому разі відповідають оптовим, але не роздрібним цінам, продиктованим об'єктивними чинниками.
"Якщо в "ТНК-ВР" пророкуватимуть недолік імпортного продукту, то чому не збільшують переробку нафти на "ЛИНІКу", аби покрити нібито назріваючий дефіцит? Чи дана російська компанія сама не вірить в свої прогнози, умисно дезінформуючи громадськість і владу України з метою лобіювання мит і квот на імпорт, чи просто нездатна наростити виробництво всупереч заявам про готовність наситити ринок нафтопродуктами в разі обмеження імпорту", - додав Косянчук.
Як повідомлялося, 29 квітня ц.р. прес-служба ТОВ "ТНК-ВР Коммерс" із посиланням на виконавчого директора компанії Фелікса Луньова заявила, що зупинка білоруського Мозирського НПЗ на плановий ремонт в травні-червні може стати критичною для України і створити передумови для дефіциту пального.
Також Луньов відзначив, що якщо уряд не використовує інструменти для вирівнювання конкурентного середовища зараз (імпортні мита, квотування, ліцензування тощо), він може запізнитися з підтримкою нафтопереробної галузі країни.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас