Аналітики: Довіра до долара США залишається високою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Довіра до долара США залишається високою

Валюта
694
Довіра до долара США з боку світових центральних банків залишається високою. Частка американської валюти в світових ЗВР становить понад 60%. Проте повернутися до максимального показника другого кварталу 2001 року - 72,7% долару вже навряд чи вдасться.
Відібрати статус резервної валюти найближчим часом (15-20 років) не має перспектив жодна з валют світу. За даними МВФ, загальні світові вкладені ЗВР на кінець 2010 року склали 5,119 трлн. доларів США. З них на американський долар припадало 61,41%, євро - 26,33%, інші валюти - 4,38%, британський фунт - 3,96%, ієну - 3,8%, швейцарський франк - 0,1%. Вага долара США в ЗВР щільно корелює з індексом долара. Американська валюта за останні 25 років знецінилася відносно кошика валют на 43%, тобто приблизно на 1,4% на рік.
Частка євровалюти в світових ЗВР з 1999 року по 2010 рік зросла на 8,43%. Центральні банки за аналогічний період збільшили свої вкладення в єврові активи з 247 млрд. доларів США до 1348 млрд. доларів США. Проте останнім часом частка євро в світових ЗВР, незважаючи на його стрімке зростання з середини 2010 року, не збільшується, що, ймовірно, пов'язано з борговими проблемами в країнах єврозони. Очікується, що з початку 2012 року, коли ситуація з проблемними країнами єврозони стане ясніша, центральні банки знову звернуть увагу на активи в цій валюті.
Частка японської ієни з 1999 року по 2009 рік знижувалася, і різко зросла лише торік. Така динаміка свідчить про те, що ієна має попит з боку центральних банків під час кризових явищ. І як тільки криза в світовій економіці і, зокрема, в країнах єврозони мине, темпи збільшення придбання центральними банками активів в даній валюті можуть скоротитися, а її частка знову продовжить знижуватися.
"Дуже цікавим є зростання частки інших валют в світових ЗВР, - вважає керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко.- Це китайський юань, бразильський реал, індійська рупія, російський рубль, валюти арабських нафтовидобувних країн, скандинавські валюти. Темпи зростання вкладень центральних банків у ці валюти за останні три роки прискорюються, навіть попри кризу. Це свідчить про те, що на тлі вірогідної плавної девальвації долара США вага цих валют збільшуватиметься".
Ймовірно, що на китайський юань припадає не менше 60% ЗВР в інших валютах, і його частка нестримно зростає. Така тенденція в найближчі декілька років може продовжитися. Проте, незважаючи на це, досягти рівня євро, не кажучи вже про долар США, юаню найближчим часом навряд чи вдасться. Знадобиться близько 20 років, щоб говорити про можливу зміну статусу резервної валюти.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас