Бузек: Україна до 2012 р. отримає позитивний результат "в плані підписання угоди про асоціацію " — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бузек: Україна до 2012 р. отримає позитивний результат "в плані підписання угоди про асоціацію "

Казна та Політика
311
Президент Європейського парламенту Єжи Бузек висловив думку, що до кінця ц.р. буде отримано позитивний результат "хоча б у плані підписання угоди про асоціацію". Про це він заявив сьогодні, 10 травня, в Страсбурзі під час зустрічі з головою Верховної Ради України Володимиром Литвином, повідомляє прес-служба парламенту.
Бузек також висловив задоволення активізацією співробітництва України з Євросоюзом, зокрема, у питаннях лібералізації візового режиму, а також переговорного процесу з підписання угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі.
При цьому Президент Європарламенту високо оцінив розуміння владою України необхідності узгодження дій на шляху інтеграції в європейські структури.
Разом з тим, зазначив він, виникає питання про можливість приєднання України до Митного союзу. "Без сумніву, це буде вашим рішенням, але ЄС хотів би бути ближчим до України", - сказав Бузек.
За словами Бузека, Україна "повинна знайти своє місце, і економічна сторона для неї дуже важлива". При цьому він запевнив Литвина, що Україна може розраховувати на повну підтримку своїх євроінтеграційних прагнень з боку Європарламенту. Бузек відзначив, що незважаючи на певні проблеми, Україна досягне стабільності.
В свою чергу голова Верховної Ради заявив, що позиція української влади "чітка і зрозуміла - це європейська інтеграція", що вкотре підтвердив Президент України, виступаючи на заходах з нагоди Дня Перемоги. Але це політичний вибір України, зазначив Литвин, тоді коли Росія пропонує економічні преференції в рамках Митного союзу.
Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович затвердив національний план з виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.
18 квітня ц.р. Янукович заявив, що за нинішньої динаміки в переговорах Україна зможе узгодити договір про асоціацію до саміту Україна - ЄС у грудні 2011 р. В. Янукович також позитивно оцінив конструктивний хід переговорів з усіх частин угоди про асоціацію, включаючи створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі.
В свою чергу президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що Європейський Союз (ЄС) підтверджує намір завершити до кінця року переговори з Україною про асоціацію. Водночас, Баррозу заявив, що неможливо мати угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ) та інтегруватися в Митний союз (МС).
Нагадаємо, 13 квітня Янукович в ході зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском заявив, що європейська інтеграція залишається незмінним пріоритетом України.
Зазначимо, Верховна Рада (ВР) України 5 квітня взяла за основу і в цілому проект постанови "Про заяву Верховної Ради України "Про співпрацю між Україною і Європейським Союзом у візовій сфері". Зокрема, ВР Україна закликала ЄС продемонструвати політичну волю і зняти довгостроковий статус з перспективи введення ЄС безвізового режиму для громадян України, включивши відповідне становище в майбутня Угода про асоціацію між Україною та ЄС.
15 лютого ц.р. Янукович доручив уряду вжити необхідних заходів щодо активізації переговорного процесу щодо укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи положення про створення Зони вільної торгівлі.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України та ЄС, буде називатися "Угода про асоціацію".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас