S&P: Залежність білоруських банків від суверенного уряду ставить їх перед підвищеним ризиком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P: Залежність білоруських банків від суверенного уряду ставить їх перед підвищеним ризиком

Казна та Політика
410
Залежність білоруських банків від суверенного уряду ставить їх перед підвищеним ризиком і сприяє зниженню якості активів та прибутковості. Таку думку висловили експерти міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's у своєму новому звіті з Білорусі.
Зокрема, експерти відзначають, що здатність уряду підтримувати національну економіку і забезпечувати стійке фінансування витрат державного сектору знижується. При цьому "для задоволення потреб досить слабкої економіки уряд використовує ресурси національної банківської системи". "І якщо білоруський уряд не зуміє переломити несприятливу економічну тенденцію, зокрема змінити ситуацію із зовнішніми резервами, то банківській системі цієї країни не уникнути стійкого зниження якості активів та прибутковості", - підкреслюється в звіті.
За словами кредитного аналітика Standard & Poor's Сергія Вороненко, "білоруські банки швидко нарощували кредитування головним чином державних організацій, що створило велике навантаження на їх внутрішні ресурси". "Ми розглядаємо це як чинник ризику - особливо в світлі високого дефіциту з рахунку поточних операцій Білорусі. Якщо уряд не зможе рефінансувати свої зовнішні боргові зобов'язання, в цих організацій можуть виникнути труднощі з обслуговуванням і погашенням боргів, що може призвести до різкого зростання обсягу проблемних кредитів", - пояснив він.
Крім того, на думку авторів звіту, тиск на міжнародні резерви Білорусі скорочує ресурси банків цієї країни для погашення зовнішньої заборгованості. "Ми вважаємо, що без суттєвого коригування монетарної та фіскальної політики курс білоруського рубля в 2011 році знову знизиться. Разом з тим протягом найближчих років операційне середовище може стабілізуватися, якщо уряд зуміє зменшити дисбаланси в економіці", - говориться у звіті Standard & Poor's .
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас