Епопея з арештом швейцарських рахунків чиновників може затягнутися на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Епопея з арештом швейцарських рахунків чиновників може затягнутися на рік

Казна та Політика
677
Епопея з арештом швейцарських рахунків чиновників, причетних до "справи Магнітського", може затягтися як мінімум на рік. Правозахисники сподіваються, що санкції відносно другорядних фігур справлять враження на перший ешелон російської влади, що закриває очі на порушення своїх підлеглих.
У п'ятницю американський журнал Barron's, посилаючись на свої джерела, близькі до швейцарської прокуратури, повідомив, що "значна кількість російських рахунків в банку Credit Suisse були примусово закрита і заморожена, тоді коли влада Швейцарії проводить розслідування можливого відмивання грошей з боку корумпованих російських чиновників".
Може йтися про рахунки співробітниці російської податкової служби Ольги Степанової і її чоловіка, причетних до справи про смерть юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського. "Арешт рахунків у швейцарських банках - це тільки перший крок у розслідуванні діяльності корумпованих російських чиновників", - йдеться в повідомленні Hermitage Capital.
Представники Hermitage стверджують, що Степанова у 2007 році схвалила повернення з бюджету компаніями фонду у 2006 році коштів у вигляді податку на прибуток як нібито переплачених. Через місяць на рахунку в Credit Suisse, що належать заснованим чоловіком Степанової компаніям, надійшло понад 10 млн дол Розслідуванням ситуації від імені Hermitage займався до арешту Сергій Магнітський.
Про початок швейцарського розслідування стало відомо у квітні. У своєму листі представник генпрокурора Швейцарії Жанетт Балмер пояснила Російській службі BBC, що з березня генпрокуратура країни "проводить кримінальне розслідування на підставі звіту служби з боротьби з незаконним відмиванням коштів". Факт арешту рахунків представники швейцарської прокуратури не підтвердили і не спростували.
Саме по собі заморожування рахунків - забезпечувальна міра, спрямована на отримання доказів у кримінальній справі, говорить голова московської колегії адвокатів "Яковлев та Партнери" Ігор Дубов. Але він попереджає, що юридичні процедури щодо заарештованих рахунків можуть затягнутися на довгий час.
"Як адвокат, що працює в Німеччині, можу сказати, що одного разу я брав участь у процедурі оскарження арешту банківського рахунку, і ця процедура тривала більше року і кінця їй не було видно. У швейцарському законі не встановлені терміни на проведення такого розслідування, тому така процедура може бути дуже затягнутою", - пояснює адвокат юридичної фірми "Граф фон Вестфален" Фелікс Прозоров-Бастіансен.
"Інформація про рахунки високопоставлених російських чиновників - свого роду розвідувальна інформація. Як правило, вона не використовується, але бувають ситуації, коли вже "дістало", і її починають використовувати активно. Мені здається, що зараз саме настав момент, коли наших західних партнерів "дістало", - міркує президент фонду "Індем" Георгій Сатаров. За його словами, поки йдеться про фігури, в міжнародній політиці незначні, але це має справити враження на інші, більш важливі фігури.
Тим часом російські силові структури розпочали власний наступ на представників Hermitage. Нещодавно слідчий МВС Олег Сільченко склав клопотання про заочний арешт партнера Hermitage Capital і колеги Сергія Магнітського Івана Черкасова. На думку слідства, Черкасов не сплатив податків на 2 млрд руб. У п'ятницю його захист оскаржив рішення Тверського суду Москви, що санкціонував заочний арешт підприємця.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас