Проект "Північний потік" окупиться через 14-15 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проект "Північний потік" окупиться через 14-15 років

Енергетика
270
Газопровід "Північний потік" окупиться через 14-15 років, заявив керівний директор консорціуму Nord Stream (реалізує проект "Північний потік") Маттіас Варніг в інтерв'ю телеканалу Russia Today, передає РБК.
"У нас довгострокове фінансування з горизонтом порядку 14-15 років, і після цього терміну ми вже плануємо бути в прибутку", - зазначив Варніг, нагадавши, що "Північний потік" зажадав прямих інвестицій на суму 7,4 млрд дол.
Глава консорціуму також підкреслив, що у зв'язку з подіями в Північній Африці і аварією на японській атомній електростанції (АЕС) запуск газопроводу буде сприяти зміцненню енергетичної безпеки Європи. "Аварія на АЕС у Фукусіма і події в Північній Африці вплинули на обговорення ситуації з енергетикою в Європі: всі бачать, як національні катастрофи і політична нестабільність можуть впливати на стійкість поставок енергоносіїв до Європи. В цьому контексті перші поставки газу прямо до Європи по дну Балтійського моря будуть дуже сприяти зміцненню енергетичної безпеки Європи", - сказав Варнінг.
Нагадаємо, на початку травня 2011 р. компанія Nord Stream AG повідомляла, що остання труба першої нитки газопроводу "Північний потік" покладена на дно Балтійського моря відповідно до графіка. Будівництво велося 13 місяців. Три секції, з яких складається перша нитка, будуть з'єднані між собою прямо на морському дні у водах Фінляндії та Швеції влітку 2011 року.
Початок транспортування природного газу безпосередньо з Росії в Євросоюз новою газопровідною системою намічено на IV квартал 2011 р. Будівництво другої, паралельної, нитки буде завершено в 2012 р.
Після завершення будівництва обох ниток в кінці 2012 р. "Північний потік" зможе транспортувати з Росії до Європи 55 млрд куб. м газу на рік, що достатньо для забезпечення 26 млн домогосподарств. Бюджет проекту - 7,4 млрд євро.
"Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу до Європи. Газопровід пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район Виборг в Ленінградській області) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Акціонерами Nord Stream AG є ВАТ "Газпром" (51%), німецькі Wintershall Holding ("дочка" BASF SE) та E. On Ruhrgas (по 15,5%), нідерландська NVNederlandse Gasunie і французька GDF Suez SA (по 9 %).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас