Україну лякає привид дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну лякає привид дефолту

Казна та Політика
5232
Українців вкотре почали лякати загрозою дефолту, тобто нездатністю держави розрахуватися по боргах, що може призвести до обвалу гривні і стрибка цін. Так, директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін стверджує, що у нас майже трикратне зростання за останні два з половиною роки зовнішнього і внутрішнього боргу, який досяг 40% ВВП, або близько 400 млрд грн.
"Україна увійшла до п'ятірки країн-боржників, в яких зовнішній борг на кожного жителя становить $2500, - стверджує Соскін. - При цьому уряд збирається взяти ще $12 млрд в МВФ, тоді ми матимемо борг в 70% ВВП, це абсолютний дефолт".
Проте експерти впевнені, що такі виступи - лише струс повітря і бажання підігріти в суспільстві панічні настрої. Та і говорити про девальвацію гривні для підтримки експортерів в умовах, коли за останній рік ціни на наш основний експортний продукт (сталь) значно зросли, якось навіть грішно. А якщо ще і пригадати про сільгосппродукцію (теж наш експорт), що стабільно дорожчає на світових ринках, - так і взагалі абсолютно нелогічно.
Економіст інвесткомпанії Astrum Олексій Блінов нагадав, що про дефолт України говорили декілька років поспіль, а він так і не настав. "Сьогодні про це ще менше підстав заявляти, ніж в 2008-2009 роках, коли у нас була криза. Та й не треба забувати, що половина боргів у нас - приватні, по яких держава не несе зобов'язань, а в здатності уряду обслуговувати зовнішні борги я не сумніваюся", - сказав нам Блінов.
Фінансовий аналітик Олександр Жолудь (МЦПД) говорить, що зараз іноземному капіталу цікава Україна. "Пригадаємо 2008 рік, тоді було падіння нашого експорту і ніхто не хотів давати нам у борг. Зараз все навпаки: експорт зростає, а влада ще і "харчами перебирає", не кваплячись виконувати умови МВФ щодо надання кредиту, тому що він кров з носу поки що не потрібен, - аналізує ситуацію Жолудь. - Про який дефолт можна говорити?" Є і ті, хто закликає свідомо понизити міцність гривні.
Директор Інституту економіки і прогнозування Валерій Геєць днями заявив, що потрібна швидка девальвація нацвалюти, щоб збільшити конкурентоспроможність нашої економіки на світовому рівні. Здешевлення гривні (за оціночними даними - до 10 грн./$), за його словами, має статися не пізніше початку 2012 року, інакше при річній інфляції близько 10%, яку обіцяє наш Кабмін, експортні товари доведеться продавати собі в збиток (якщо ціни в світі зростають, а гривня залишається стабільною, це означає, що вона зміцнюється відносно інших валют, а наш товар для іноземного споживача стає дорожчим, - ред.).
Що стосується здешевлення гривні, то експерти "Сегодня" розходяться в думках. "Є два варіанти: залишити все як є і діждатися 2013 року, коли гривня може різко впасти в 1,5-2 рази через новий виток кризи в США, або поступово її девальвувати, підтримуючи експорт і граючи проти імпорту", - вважає Блінов. Жолудь, навпаки, твердо впевнений: курс триматимуть, тому що, якщо його знижувати навіть на 20 коп. на місяць, населення в паніці почне скуповувати валюту, а це обвалить гривню.
Кабмін: У нас рекордно багато золота
В Кабміні категорично спростували навіть щонайменшу можливість дефолту. Прес-секретар прем'єра Віталій Лук’яненко прокоментував "навколодефолтні" страхи так: "Відповідь уряду дуже проста, в України зараз рекордний золотовалютний запас - понад 37 млрд доларів. Безумовно, ми зможемо відповісти по всіх своїх зовнішніх зобов'язаннях. І ні у кого в світі навіть не зароджується думки про фінансові проблеми України, оскільки їх немає, і ми сумлінно платимо і платитимемо по всіх своїх зобов'язаннях.
Що стосується девальвації гривні, то міркування про курс нацвалюти лише на підставі показників інфляції некоректні, тому що на нього впливає багато чинників, перш за все золотовалютні резерви. Нацбанк упевнено підтримує стабільність курсу, і так буде й надалі". Раніше прем'єр Микола Азаров також нагадував про те, що за минулий рік удалося досягти стабільності гривні, понизити інфляцію з 20% майже удвічі і досягти зростання ВВП. За даними Держстатистики, за січень-березень ВВП зріс на 6%.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас