Аналітик: Курс гривні до кінця червня буде стабільним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик: Курс гривні до кінця червня буде стабільним

Валюта
1041
Курс національної валюти до кінця червня залишиться стабільним. Підстав для девальвації гривні з точки зору складових частин платіжного балансу немає. Про це в коментарі FINANCE.UA розповів керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.
"Навпаки, в умовах урівноваженого попиту і пропозиції безготівкової валюти перевищення припливу валюти у вигляді приватних трансфертів з-за кордону над переказами з України може зробити можливим помірне зміцнення гривні. Середній курс продажу готівкового долара до кінця другого кварталу, ймовірно, буде в діапазоні 7,95-8,00 грн.", - вважає експерт.
Він підкреслив, що сальдо платіжного балансу в березні зафіксоване негативним у розмірі 513 млн доларів у порівнянні з профіцитом 1,362 млрд доларів у лютому. Основною причиною формування такого результату, на думку аналітика, став дефіцит фінансового рахунку платіжного балансу, тоді як стан торговельного балансу істотно покращився.
"Експорт товарів і послуг в березні зріс на 22,47% до 7,473 млрд. доларів при зростанні імпорту лише на 9,1% до 8,021 млрд. доларів. В основному, це було досягнуто за рахунок збільшення експорту продукції металургії до Китаю та інших країн, що розвиваються, а також Німеччини і США. Світова економіка набирає обертів. МВФ прогнозує зростання реального світового ВВП в поточному році на 4,4% замість попередніх 4,2%. Відповідно, збільшується попит і на метал", - пояснив Івченко.
Також, за його словами, різко збільшився експорт продукції машинобудування. Істотний попит є з боку Росії, яка при таких високих цінах на нафту показує стабільні темпи економічного зростання. Так, в четвертому кварталі 2010 року темпи зростання ВВП РФ в річному вираженні склали 4,5%. Високі ціни на нафту сприятимуть подальшому зростанню економіки Росії і збільшенню попиту на продукцію вітчизняного машинобудування.
Івченко також відзначив, що останнім часом стабільно зростає і експорт продукції українського АПК. На тлі цього дефіцит поточного рахунку платіжного балансу України в березні скоротився на 931 млн. доларів до 130 млн. доларів. У найближчі декілька місяців на тлі стійких темпів зростання світової економіки місячне сальдо поточного рахунку платіжного балансу України, за оцінками експерта, перебуватиме біля нульової позначки.
"Після припливу валюти по фінансовому рахунку в лютому в розмірі 2,423 млрд. доларів у березні був зафіксований дефіцит у розмірі 383 млн. доларів. Чистий приплив прямих інвестицій склав 153 млн. доларів, а середній показник за останні три місяці - лише 256,7 млн. доларів. Поки темпи приросту іноземних інвестицій залишаються дуже низькими. До того ж, велика частина інвестицій надходить у сферу з високою швидкістю оборотності грошей (як правило, в банківський сектор), що слабо сприяє модернізації економіки і підвищенню її конкурентоспроможності. Сальдо кредитів у березні також виявилося негативним у розмірі 419 млн. доларів у порівнянні з припливом кредитного капіталу на рівні 992 млн. доларів у лютому", - відзначає експерт.
Проте, за оцінками аналітика, фінансовий рахунок платіжного балансу в найближчі декілька місяців знову повернеться в позитивну зону, оскільки істотних платежів по зовнішньому боргу України доки не передбачено.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас