Експерт: долар збереже положення головної валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: долар збереже положення головної валюти

Валюта
884
Долар буде зберігати своє положення головної валюти доти, доки США залишаються великою державою. Про це в інтерв'ю телеканалу Russia Today заявив канадський економіст, лауреат Нобелівської премії з економіки Роберт Манделл.
"Долар буде зберігати своє положення однієї з провідних валют - або навіть головної валюти - доти, доки США залишається великою державою, - вважає Манделл. - В США є дещо, чого немає в інших країн. Можна сказати, що Сполучені Штати розташовані відокремлено, в окремій півкулі-три океани омивають цю країну з різних сторін".
"У порівнянні з іншими країнами США посідають дуже безпечне положення", - вважає економіст.
"Зараз долар переживає певний спад, але подібне вже траплялося в минулому чотири або п'ять разів, - сказав Манделл. - Це, звичайно, серйозно, але щоразу після цього долар знову починав рости і повертався до колишнього рівня - і навіть набував ще більшого значення, ніж до спаду".
"На сьогоднішній день більше половини світових резервів зберігається в доларах, причому до кінця цього року і наступного року ця цифра тільки виросте, - заявив експерт. - В світі немає жодної валюти, яка могла б виступати як резервна валюта в таких масштабах. Парадокс у тому, що бюджетний дефіцит США підвищив рівень резервів, а отже, і значення долара в цій системі. Коли створювався долар, ніхто і не припускав, що він стане світовою валютою, але розміри США сприяли цьому, і так в підсумку і вийшло".
"Валюта не стає світовою просто тому, що хтось так запланував, або через чиїхось політичні амбіції. Валюта стає світовою завдяки сильній, ефективній, сучасній та високотехнологічній економіці, розвиненій фінансовій системі і передовим інститутам", - резюмував нобелівський лауреат.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас