Азаров: Прогнозна ціна на російський газ - приблизно $200 з урахуванням харківських угод — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Прогнозна ціна на російський газ - приблизно $200 з урахуванням харківських угод

Енергетика
186
Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляє, що для України формула на газ повинна бути сформована на таких же принципах, на яких "Газпром" формує її для Чехії, Словаччини, Німеччини, Польщі і будь-якої іншої європейської країни.
Як повідомляється на офіційному сайті Партії регіонів, про це глава українського уряду заявив у коментарі "Першому національному" телеканалу, розповідаючи про причини перегляду з РФ формули ціни на газ для України. "Аргументів декілька. Перше: країни Європейського Союзу отримують газ за ціною більш низькою, ніж Україна. Це результат застосування цих газових угод (у 2009 року - ІФ), цієї формули, яка робить абсолютно абсурдною ситуацію, коли країна, що знаходиться від Росії далі, отримує газ дешевший, ніж Україна. Другий аргумент, який ми вже висловлювали і дивувалися, чому формула вартості газу для України залежить від вартості газойлю, який практично не використовується в енергетиці України. Адже мова йде про європейський підхід, коли вартість газу прив'язується до вартості того енергетичного ресурсу, який може газ замінити. Який ресурс може замінити газ? Наприклад, вугілля. У нас багато вугілля. Чому ж не прив'язатися до цієї формули до вугілля? І, нарешті, найголовніше - не може існувати договір, який одну сторону влаштовує, а іншу ні. Практика застосування таких договорів показує, що рано чи пізно настає момент, коли цей договір розривається. Він зараз настав", - підкреслив Азаров.
Говорячи про прогнозну ціну на газ для України, прем'єр відзначив: "З урахуванням харківських угод - це приблизно $200 за 1 тис куб метрів". "Ми виходимо з того, що ми ніяких для себе переваг не шукаємо, ми ніяких преференцій для себе не просимо. Ми говоримо про те, що для нас формула повинна бути сформована на таких же принципах, на яких "Газпром" формує формулу для Чехії, Словаччини, Німеччини, Польщі, будь-якої європейської країни", - резюмував Азаров.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас