Як Лукашенко розвалив білоруську економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як Лукашенко розвалив білоруську економіку

Казна та Політика
2534
В середині квітня в Мінську стався вибух у столичному метро. Загинули 13 людей. Всього два дні потому глава Білорусі Олександр Лукашенко не забув скористатися можливістю, щоб проголосити дві заборони. Той, хто буде розпускати чутки про підґрунтя вибуху, буде підданий кримінальному переслідуванню, підкреслив президент, який залізною хваткою тримає країну з 1994 року, пише Едуард Штайнер на сайті газети Die Welt.
Ті, хто ставить під сумнів продуктову стабільність, говорить про нікчемні валютні запаси країни або взагалі сіє економічну паніку, за словами Лукашенка, теж будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Адже, врешті-решт, ті, хто скоїв цей злочин, прагнули дестабілізації країни, говорить президент, зазначаючи, що, в усякому разі, спроби економічної дестабілізації вже давно є очевидними.
З січня валютні резерви країни скоротилися на чверть, склавши менше 4 млрд доларів (2,74 млрд євро). За один тільки березень населення скупило 768 млн доларів. Щоправда, держава намагалася штучно підтримати курс рубля і обмежити купівлю валюти, викликавши тим самим справжню паніку, йдеться далі в статті. Зрештою, рубль все ж був девальвований. У підсумку фірми, які імпортували товари з-за кордону, тепер практично не можуть їх сплатити. Чимало продуктів вже зникли з магазинів, відзначає автор статті.
Державі терміново потрібні гроші ззовні. Від МВФ, який після кризи перерахував ще 3,6 млрд доларів, чекати грошей більше не доводиться - для цього Лукашенку довелося б почати реформи.
Європейський союз напередодні президентських виборів пообіцяв надати 3 млрд євро. Але після виборів Лукашенко жорстоко придушив протестний рух - і тепер ЄС і не думає надавати йому фінансову підтримку. Залишається Росія. У неї Лукашенко попросив 3 млрд доларів. Москва була б готова дати гроші за умови, що Білорусь приватизує держпідприємства - причому самі прибуткові з них вона охоче прибрала б собі.
Зважаючи на жахливу економічну ситуацію, Москва має можливість все більше збивати ціни на бажані підприємства. Як вважає Станіслав Богданкевич, колишній шеф білоруського Центробанку, "Лукашенко починає розуміти, що своїм віддаленням від Заходу він прирік себе на те, щоб виконувати умови Кремля", підсумовує видання.
Переклад з білоруської - Инопресса.ру
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас