Бензинова криза в Росії повинна стати уроком Азарову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензинова криза в Росії повинна стати уроком Азарову

Енергетика
2981
Український уряд має зробити висновки з паливної кризи в Росії і не повторювати помилок сусідньої країни. На цьому наполягають експерти українського ринку нафтопродуктів.
Директор консалтингової компанії А-95 Сергій Куюн зазначив, що причиною російської бензинової кризи є надмірне адміністративне втручання Кремля в ринок нафтопродуктів. Саме це, на думку експерта, підштовхнуло учасників ринку до активного продажу палива за кордон, через що уряду довелося в півтора рази підняти експортне мито на бензин.
В інтерв'ю Deutsche Welle Куюн заявив, що не очікує на значні наслідки для українського паливного ринку від підвищення мита. Україна купує в північного сусіда переважно нафту та дизельне паливо. Разом з тим експерт вважає, що події на бензиновому ринку в Росії повинні стати застереженням для уряду Миколи Азарова, який "ніяк не може припинити адміністративне втручання в український ринок нафтопродуктів".
Сергій Куюн впевнений, що урядовий тиск на імпортерів моторного палива не виправданий ще і з тієї причини, що вони підвищують ціни не так швидко, як українські нафтопереробні заводи свої оптові ціни. До того ж експортного бензину в Україні - лише 30-40%. За словами директора консалтингової компанії А-95, це вважається оптимальним показником.
Зростання цін на паливо Куюн пояснює тим, що український бензин на 90% складається з імпортної, переважно російської нафти, яка невпинно дорожчає слідом за стрибками цін на "чорне золото" на світових ринках.
Нагадаємо, з 1 травня в Росії експортне мито встановлене на рівні 408,3 долара за тонну замість квітневих 283,9 долара. Підвищенню мита передував дефіцит бензину на АЗС.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас