Після свят російська делегація завітає до Києва на газові переговори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Після свят російська делегація завітає до Києва на газові переговори

Енергетика
466
Микола Азаров заявив, що за підсумками нещодавнього візиту Міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка до Москви досягнуто "перший конструктивний результат" в переговорах про ціну на російський газ, і після травневих свят переговорний процес буде продовжений.
"Після свят слід очікувати у відповідь на візит Юрія Бойка візит його візаві... Я переконаний, що за наявності політичної волі, а вона є у керівництва Росії, ми знайдемо компроміс", - сказав прем'єр-міністр України в ефірі одного з телеканалів, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.
Україна надала Росії вагомі аргументи для перегляду формули ціни на газ, заявив Азаров: "Ми росіянам показали, що зараз Україна отримує газ за формулою Тимошенко значно дорожче, ніж Німеччина, Польща. Це хіба нормально? Це що, вписується в наше стратегічне партнерство? Тобто аргументи, які навів наш Президент, і аргументи, які зараз ми наводимо - досить серйозні. І за великим рахунком Росія змушена буде з нами погодитися", - вважає український прем'єр.
Він також вкотре підкреслив, що екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, давши вказівку підписати газові угоди, "завдала своїми діями колосальних збитків країні".
Азаров заявив, що Україна не стане подавати до суду позов, щоб розірвати газові угоди з Росією: "У відносинах з партнерами вдаватися до судового розбору, до судових позовів, це, я б сказав, остання справа", - заявив прем'єр.
Водночас, в ефірі "Першого Національного" Азаров, говорячи про газові угоди України і Росії, заявив: "Не може існувати договір, який один бік влаштовує, а інший ні. Вся практика застосування таких договорів показує, що рано чи пізно настає момент, коли цей договір розривається. І ось він зараз настав".
Крім того, глава уряду проінформував, що газойль в енергетиці України практично не застосовується, а тому в газовій формулі доречно його замінити на вугілля. "Йдеться про європейський підхід, коли вартість газу прив'язується до вартості того енергетичного ресурсу, який може газ замінити. А який ресурс може замінити газ в Україні? Наприклад, вугілля. У нас багато вугілля. То чому ж не прив'язатися в цій формулі до вугілля?", - зазначив прем'єр-міністр, нагадавши, що для України прийнятною є ціна газу приблизно в 200 дол за тисячу куб. м з урахуванням знижки, отриманої за "харківськими угодами".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас