Експерт: В травні євро продовжить подорожчання, долар залишиться стабільним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: В травні євро продовжить подорожчання, долар залишиться стабільним

Валюта
1092
У травні євро продовжить подорожчання, а долар залишиться стабільним. Таку думку висловив експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк.
Він зазначив, що євровалюта зберігає потенціал зростання на світовому ринку в рамках діапазону 1,4630-1,5110 дол. Курс готівкового євро в Україні в травні може впритул наблизитися до рівня 12,10-12,40 грн. Вартість долара в обмінниках буде коливатися в діапазоні 7,96-7,99 грн.
"Ключовим фактором, що впливає на вартість валют в країні, буде ситуація на світових ринках. Ймовірне подальше зростання "сировинних цін" позитивно вплине на вітчизняний експорт і, відповідно, на збільшення пропозиції валюти на ринку. Однак негативним для валютного ринку є негативна динаміка сальдо платіжного балансу України за перший квартал поточного року на рівні 2080,5 млн дол. Імпорт товарів і послуг зростає більшими темпами, ніж експорт. Негативний баланс заповнюється зовнішніми запозиченнями, в тому числі кредитами МВФ, припливом інвесткапіталу, що утримує курсову ситуацію в країні на стабільному рівні", - зазначив він.
Олексюк підкреслив, що європейська валюта зараз перебуває під тиском боргових проблем "периферійних" країн ЄС, перш за все Греції, а також посилення інфляції, спровокованої зростанням цін на сировину в світовому масштабі.
"Стратегічною фінансовою політикою ЄЦБ є антиінфляційна спрямованість. Після квітневого рішення про підняття відсоткової ставки на 0,25% до 1,25% спостерігається впевнене зміцнення євро відносно долара США. Надалі варто очікувати продовження політики підвищення ставок ЄЦБ і зростання вартості єдиної валюти", - сказав Олексюк.
Він також додав, що ФРС США в порівнянні з іншими Центробанками світу не посилює монетарну політику, стимулюючи інвестиційну активність. При цьому збережені терміни і обсяги програми викупу активів "кількісного пом'якшення" (QE2) у розмірі 600 млрд дол. Доларовий індекс ICE, що враховує курси долара до валют шести основних торговельних партнерів США (євро, ієни, британського фунта, канадського долара, швейцарського франка і шведської крони) опустився до 73,493 пункту - мінімуму із серпня 2008 року.
"Зміцнення долара варто очікувати в другій половині поточного року, коли ФРС США, ймовірно, піде на підвищення облікових ставок. В Україні Нацбанк декларує і проводить політику лібералізації валютного ринку, виконуючи меморандум з МВФ", - зазначив Олексюк.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас